Ingezonden persbericht


DLV Plant introduceert onder de naam IdeAAL een nieuw adviessysteem voor de akkerbouw. Met dit ondersteuningssysteem kan een akkerbouwer zijn planning van gewas- en rassenkeuze optimaliseren. IdeAAL houdt rekening met verschillende factoren zoals de ontwikkeling van aardappelmoeheid en aaltjes. Een akkerbouwer kan in het systeem informatie uit de aanwezige onderzoeken naar vrijlevende aaltjes en aardappelmoeheid invoeren. Op basis van het teeltverleden en toekomstig teeltplan berekent de computer vervolgens de populatieontwikkeling van het betreffende perceel. Deze informatie is bruikbaar bij het samenstellen van het bouwplan.

IdeAAL werkt echter veel breder dan alleen aaltjes. Via een PDA (handcomputer) met perceelsherkenning en GPS kan de aanwezigheid van onkruiden, ziekten en plagen in het perceel worden geregistreerd. Al deze geregistreerde gegevens koppelt de teler vervolgens aan zijn planning. Omdat het programma ook actuele saldo's bevat, krijgen akkerbouwers hierdoor beter inzicht in het economische rendement van een bepaald perceel. Per perceel kan een gewasbeschermingsplan (op basis van de met de PDA vastgelegde onkruiden, ziekten en plagen) worden gemaakt inclusief inkoopplanning voor de gewasbeschermingshandelaar. Ook kan er een bemestingsplan worden opgesteld.

DLV Plant is een toonaangevende en onafhankelijk advies - en onderzoekspartner voor de plantaardige sectoren. Haar activiteiten richten zich op advies, onderzoek, projecten zowel in Nederland als daarbuiten. Door continu vernieuwende en eigentijdse diensten en producten in de markt te zetten, creëert DLV Plant meerwaarde voor ondernemers. DLV Plant heeft 160 adviseurs, onderzoekers en projectleiders in dienst. Voor meer informatie, kijk op www.dlvplant.nl.