Politie Limburg-Noord

Politie bekeurde in 2007 ruim 200 bellers

Datum: 4-01-2008
Tijd bericht: 16:54
Plaats: Tegelen
Het Verkeershandhavingsteam van de politie Limburg-Noord heeft sinds de start van het project gericht tegen handheld bellen al 203 maal proces-verbaal opgemaakt. Hierbij valt op dat zeker de helft van de bestuurders wel een carkit of een oortje heeft, maar deze niet gebruikt. De agenten die belast zijn met de uitvoering van het project controleren sinds 1 september 2007 een jaar lang extra op handheld bellen tijdens het rijden.

Bellen tijdens het autorijden verhoogt de kans op een ongeval aanzienlijk. Het ongevalrisico bij mobiel bellen is vier maal hoger dan wanneer er niet wordt gebeld. (SWOV factsheet, mei 2006). Handsfree bellen is iets veiliger, maar is door concentratieverlies ook bepaald niet risicoloos. De Nederlandse Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) heeft berekend dat bij 20 tot 30 procent van de ongevallen afleiding van of gebrek aan aandacht voor het verkeer een belangrijke rol speelt. De SWOV schat in dat er per jaar circa 600 slachtoffers (doden en ziekenhuisgewonden) in het verkeer vallen door bellen tijdens het rijden.

Onopvallende motorfiets
De controles zijn gestart in september en worden uitgevoerd door een koppel van twee motoragenten, waarvan er één in burger rijdt en de andere in uniform op een herkenbare politiemotor. Hiervoor is door het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie (BVOM) aan alle Verkeershandhavingsteams in Nederland een onopvallende motorfiets aangeschaft. Handheld bellen leidt tot gevaarlijk weggedrag. Een bestuurder die met de telefoon in de hand belt, wordt op twee manieren afgeleid. Lichamelijk, wanneer hij gelijktijdig de telefoon moet bedienen en zijn auto moet besturen, maar ook geestelijk, als zijn aandacht verdeeld moet worden tussen het telefoongesprek en het autorijden.

Handheld bellen verboden
Sinds 30 maart 2002 is er een wettelijk verbod op handheld bellen. Letterlijk staat in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) dat het 'degene die een motorvoertuig, bromfiets of invalidenvoertuig bestuurt, verboden is om een mobiele telefoon vast te houden'. Het is dus niet alleen verboden om rijdend handheld te bellen, ook rijdend sms-en, een adres opzoeken of een telefoonnummer opslaan is niet toegestaan. De wetgever heeft de term 'vasthouden' dus bewust gekozen. Ook is bepaald dat het klemmen van de telefoon tussen oor en schouder niet mag. Handheld bellen in de auto wordt bestraft met een boete van ¤ 130,=. Het boetebedrag voor handheld bellen op de brommer bedraagt ¤ 90.