UMC Utrecht


Testosteron baat oudere mannen deels

Bij oudere mannen die een half jaar testosteron slikken verbetert zowel de spier/vet-verhouding als de glucose-huishouding. Extra testosteron gebruiken is daarmee wellicht een manier om nadelige effecten van veroudering tegen te gaan. Onderzoekers van het UMC Utrecht schrijven dit in het tijdschrift JAMA van 2 januari.

Ruim tweehonderd gezonde mannen tussen de 60 en 80 jaar oud deden mee aan het onderzoek. De ene helft gebruikte dagelijks tabletten testosteron, de andere helft een placebo. Na een half jaar blijkt in de testosterongroep de lichaamssamenstelling ten goede veranderd te zijn. De mannen hebben meer spiermassa en minder vet. In de behandel¬groep is bovendien de glucose- en de insulineconcentratie in het bloed lager, een teken dat de energiehuishouding in het lichaam ten goede veranderd is. Aan de andere kant daalde de spiegel van het goede HDL-cholesterol licht, een ongewenst effect. Functionele mobiliteit, cognitief functioneren en botdichtheid veranderden niet door het hormoongebruik.

Het Utrechtse onderzoek is wereldwijd het grootste naar testosteron-suppletie bij mannen tot nu toe. Toch is het moeilijk om vergaande conclusies te verbinden aan het kleine positieve effect van testosteron. "Het biedt wel voldoende aanknopings¬punten voor verder onderzoek", stelt geriater Marielle Emmelot van het UMC Utrecht, zij is eerste auteur van het artikel. "Maar de resultaten vormen geen aanleiding om het slikken van testosteron standaard aan te bevelen bij oudere mannen."

Emmelot en collega's zouden graag vervolgonderzoek doen met meer deelnemers en met een andere vorm van testosteron. In plaats van tabletten, die niet voor een blijvend verhoogde testosteronspiegel in het bloed zorgen, zouden de mannen via huidgels of injecties het hormoon kunnen opnemen. Vanwege de gunstige effecten op de glucosehuishouding zou testosteron misschien een rol kunnen spelen bij de preventie of behandeling van diabetes.

ZonMW subsidieerde het onderzoek via het programma Succesvol Ouder Worden.
woensdag 2 januari 2008