Deelgemeente Slotervaart: Wekelijks Persbericht 28 december

4 januari 2008

Uitnodiging Nieuwjaarsreceptie op 10 januari

Op donderdag 10 januari 17-19 uur nodigt stadsdeel Slotervaart alle bewoners uit voor de nieuwjaarsreceptie in het stadsdeelkantoor, Calandlaan 1. Ook andere betrokkenen zijn van harte welkom, zoals Amsterdammers, smaakmakers, vrijwilligers, wetenschappers, politici, bestuurders en ambtenaren die het stadsdeelbestuur gebeld, gemaild en geschreven hebben om Slotervaart een hart onder de riem te steken en diensten aan te bieden. De nieuwjaarstoespraak van stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch begint om 17.30 uur. Acht studenten van het ROC van Amsterdam (locatie Slotervaart) zorgen voor Latijnse ritmes en hapjes. Aanmelden: b.hanchaou@slotervaart.amsterdam.nl

Amsterdammer van het Jaar; vrouw Overtoomse Veld genomineerd

Op zondag 6 januari tussen 15 en 21 uur in de Stadsschouwburg Amsterdam (Leidseplein) maakt Het Parool bekend wie de nieuwe Amsterdammer van het jaar wordt. Eén van de tien genomineerden is een vrouw uit Overtoomse Veld. In Het Parool op zaterdag staat in de PS Bijlage wie zij is. Ook wordt op 6 januari in de Stadsschouwburg de Gouden Speld van Het Parool uitgereikt aan een vooraanstaande Amsterdammer die in 2007 iets bijzonders heeft neergezet. Wie dit is, blijft een geheim tussen Het Parool, de persoon zelf en een nauwe kring rondom hem of haar. Wij zeggen er dit over: bewoners van Slotervaart, wees erbij want u kent deze persoon. Vorig jaar kreeg David Pinedo de speld voor de oprichting van een kankerexperticecentrum bij het VU Medisch Centrum en het jaar daarvoor was de speld voor burgemeester Job Cohen. Presentatie: Kees Prins. Bezoekers kunnen de redactie ontmoeten, een voorpagina maken en naar het sportcafé. Optredens van onder meer The Jazz Generation en Extended Funk Band. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Het Parool www.parool.nl/avhj voor 15 euro of bij de kassa van de Stadsschouwburg voor 20 euro. De kaartverkoop is gestart op 24 november.

Kijktip Journaal 28 dec: Denktank en Jongerenraad Slotervaart

Op het NOS-Journaal op 28 december om 18.00 uur en 20.00 uur op Ned 1 vertellen Geert Dales en Najoua El Aazar over de Denktank en de Jongerenraad in Slotervaart. De recent opgerichte Denktank van vooraanstaande bewoners en de nieuw opgerichte Jongerenraad met nu nog vooral jonge studenten uit Overtoomse Veld en omstreken hebben de handen inéén geslagen en zoeken verbintenissen met andere groeperingen uit Slotervaart die het stadsdeel willen opbouwen. Liefst willen zij geestverwanten al doende leren kennen, om te beginnen met een wandeling rondom de Sloterplas. In de Denktank zitten: Geert Dales (voorzitter InHolland), Lilianne Ploumen (voorzitter PvdA), Nourdine Dahhan (kinderarts Slotervaart ziekenhuis), John Schuster (Docent Vrije Universiteit), Berend Meijer (directeur Comenius College voor havo/vwo), Rahma el Mouden (directeur schoonmaakbedrijf MAS), Mohammed El Haddouchi (psychiater en als nieuwste deelnemer Wouter Zaaijer. Andere nieuwe actieve groeperingen zijn ondermeer: de moeders van Overtoomse Veld die de optocht organiseerden na de dramatische week rond Bilal B op het politiebureau en de studenten van ondermeer de Rietveldacademie in het oude stadsdeelkantoor bij het August Allebéplein. Op het August Allebéplein wonen ook veel vermaarde sporters die trainen voor China, zoals de topzemmers Nick Driebergen, Joost Reijns, Moniek Nijhuis en Bas van Velthoven die in het Sloterparkbad trainen en tevens economie, bedrijfskunde of geschiedenis studeren.

Kijktip IKON 30 dec: Mourad uit Slotervaart over Nederlandse identiteit

Op zondag 30 december 23.18 uur op Ned 2 discussieert Mourad el Otmani mee over de Nederlandse identiteit in Spraakmakende Zaken. Interviewer Paul Rosenmöller begint de uitzending met minister Ella Vogelaar over haar eigen identiteit en kijkt dan, samen met andere Nederlanders naar wat ´wij´ gemeen hebben en wat het belang is van een Nederlandse identiteit. Mourad el Otmani is gevraagd als deelnemer van de Jongerenraad Slotervaart, die hij samen met Ilham Ben Larbi, Souad Faouzi, Dina el Filali, Charlotte ter Raa, Saloua Zamoun en Najoua El Aazar heeft opgericht. De Jongerenraad zoekt nog zes leden, liefst ook uit de welvarende delen van Slotervaart, zoals Nieuw-Sloten en de Oostoevers.

Nieuwjaar in Het Anker: meisjes sporten tegen jongens

Op 3 januari 13-15.30 sporten de meisjes tegen de jongens in buurthuis Het Anker. Same time, same place op 4 januari: discodansen met karaoke. Deelname gratis. Adres: Jacques Veltmanstraat 427. Ook gaat het buurthuis met de jongeren ondermeer schaatsen op de Jaap Edenbaan (drie euro, donderdag 13 uur). Het Anker is thuisfront van ondermeer de Ontspanningsvereniging Slotervaart (de oudste en grootste vereniging in Slotervaart) en een actief Buurt ontmoetingscentrum BOC, met deelnemers als Hanan Ghannam Begdouri, Abdelhakim el Bakkali en Jaffar Bouzyan die samen met cultureel-maatschappelijk werkers als Mustafa Akka en Fatima Baba activiteiten organiseren en sinds kort ook een website en buurtkrant maken.

Nieuwjaarsfeest: sportinstuif in gymzalen en spelen met Tante Annie

Tante Annie heeft een bus vol met allerlei sportmaterialen en -spellen waarmee zij op 3 januari 12-16 uur naar het Mondriaan Lyceum komt. Jongeren van 6 tot 16 jaar kunnen tal van sporten spelen, een speurtocht houden, elkaar schminken of in het luchtkasteel spelen. Op zaterdag 29 december is er eerst sportinstuif in de gymzaal van de Louis Bouwmeester school (13-16 uur) en daarna in die van het Mondriaan Lyceum (16-17.30 uur) en ´s avonds voetbal voor 13+, ook op het Mondriaan Lyceum. OP woensdag 2 januari begint de sportinstuif om 13 uur in de gymzalen van basisscholen professor Einstein en De Vlaamse Reus en verhuist om 17 uur voor jongeren 15+ naar de Wentelbaan.

Goed voornemen Calvijn College: vrijwilligers ING en ABN Amro helpen

Het Calvijn met Junior College, ´de school van Margalith Kleijwegt´ heeft een nieuwe directeur en een goed voornemen voor 2008: de beste school in Amsterdam-West worden. De school wil een beroepscollege worden, met leerlinge niet naast een vmbo-diploma ook een mbo-2 diploma halen. Als extra activiteiten voor eersteklassers heeft het Brede Schoolprogramma Engels praten met native speakers. De leerlingen spreken Engelstalige medewerkers van de ING Bank en de ABN Amrobank, die als vrijwilligers geworven zijn. Ook krijgen eerstejaars leesbegeleiding om het technisch en begrijpend lezen te verbeteren. En de leerlingen uit de eerste klassen volgen bovendien een verplichte naschoolse coaching in presenteren. Of zij bemensen een jongerenpersbureau in het computerclubhuis. De voetballers van het Calvijn met Junior College willen dit jaar naar Project Adventure, zeggen ze ongeduldig: ´wij zijn de enigen die nog niet geweest zijn, wanneer komen wij aan de beurt?´. De school heeft in zijn Brede Schoolprogramma besloten extra sport toe te voegen aan het rooster, als onderdeel van het Brede Schoolprogramma, in samenwerking met ondermeer fitness Palestra (August Allebéplein), Topscore en Nike. Bron: Sport Slotervaart, Jaargang 2, nummer 3, kwartaaluitgave van stadsdeel Slotervaart.

Goed voornemen sportclubs Slotervaart: nieuwe leden voor nieuwe sporten

Welkom bij het sportcafé op 7 januari om 20 uur in de kantine van Blauw-Wit Amsterdam, sinds de fusie van vier clubs de grootste voetbalvereniging van Sportpark Sloten in Slotervaart. Onderwerp is de ontwikkeling van Sportpark Sloten, recent vernieuwd met een turnhal en drie voetbalvelden van kunstgras. Vandaar ook een nieuw sportaanbod, het kunstgras is dag en nacht beschikbaar, ook na zware regenval. In de nieuwe turnhal biedt Turnace turnen van basisniveau tot topsportniveau, maar vrij meedoen kan ook: fitness, groepsfitness, krachttraining, spinning en bijbehorende fysio. Op het sportpark zijn andere nieuwe sportaanbiedingen: voetbalinstuif bij SV Nieuw Sloten en baanwielrennen op zondag in het Veldrome. Verder is op het sportpark American Football voor de jeugd en sportoriëntatielessen voor leerlingen van het Comenius Lyceum. Bij de Running Club zijn wandel-, hardloop- en Nordic Walking groepen. Honkballen kan in de zomer bij AHC Quick, niet-leden welkom want de Honkbal- en Softbalvereniging AHC Quick gaat de scholen lang met kennismakingslessen in de gymzalen. Alle kinderen die geïnteresseerd zijn kunnen direct lid worden van Quick en deelnemen aan de competitie die half april begint. Op 13 en 19 januari zijn er wielerwedstrijden in Velodrome.

Informatie: www.sportparksloten.nl, www.turnace.nl, www.quickamsterdam.nl

Nu zeven jeugdteams futsal bij Palestra op het August Allebéplein

Bij AORC/Palestra is het aantal jeugdteams futsal gegroeid tot zeven teams. Er zijn nu vijf A-juniorenploegen, een C- en een B-team. Futsal sluit goed aan bij het pleintjesvoetbal en de technische boogstandjes komen in de zaal beter tot zijn recht dan op het veld. De teams trainen wekelijks bij AORC. De KNVB heeft een medewerkster uitgeleend die zorgt voor de organisatie van vrijwilligers en participatie van ouders. Informatie: www.aorcpalestra.nl Agenda

* Donderdag 3 januari 12.00-16.00 uur Nieuwjaarsport voor 6 tot 16 jaar met Tante Annie´s nieuwjaarsfeest, de bus vol sportmaterialen en spellen (waaronder schmink, luchtkasteel, speurtocht). Organisatie: Sciandri. Locatie: Mondriaanlyceum, Piet Monderiaanstraat 140
* Zondag 6 januari 18.00 uur. Verkiezing Amsterdammer van het Jaar, met tien genomineerden. En uitreiking jaarlijkse Paroolspeld voor een verdienstelijke Amsterdammer. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch is aanwezig. Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam, Leidseplein.
* Dinsdag 8 januari Nieuwjaarsreceptie Eigenwijks. Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch en stadsdeelwethouders Ineke Ketelaar en Paulus de Wilt zijn aanwezig. Locatie: Van Eesterenzaal, Jan Tooropstraat 6.
* Donderdag 10 januari 17.00-19.00 uur Nieuwjaarsreceptie van stadsdeel Slotervaart. Locatie: Pieter Calandlaan 1. Uiteraard is het hele Dagelijks Bestuur aanwezig: Stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch, stadsdeelwethouders Ineke Ketelaar en Paulus de Wilt en stadsdeelsecretaris Sjaak Ruiter.