NCRV

Wonderlijke wegen

Wonderlijke wegen met Ernst Daniel Smid in Amsterdam

Zaterdag 5 januari 2008

19.00 uur, Nederland 2

In het NCRV-programma Wonderlijke wegen gaat Ernst Daniël Smid op zoek naar bijzondere en waargebeurde verhalen uit het verleden. In de aflevering op 5 januari neemt Ernst Daniël ons mee naar Amsterdam, begin 20e eeuw en naar de Gouden Eeuw.

Op een dag laat Cornelis de Gelder zijn vijf kinderen in de steek en vertrekt. Hij begint een nieuw leven ⦠op straat. Het Rembrandtplein wordt zijn nieuwe thuis. Als zwerver vermaakt hij de mensen met liedjes en grappen en al snel wordt hij een bekende Amsterdammer. Louis Davids vraagt hem om reclame te maken voor zijn nieuwe revue, en dus zingt Cornelis overal het lied met de bekende tekst: âhad je me maar met een knakie erbij, had je me maar met een lokkie opzij â¦â. Vanaf dat moment wordt hij door iedereen Hadjememaar genoemd. Hij wordt naar voren geschoven als lijsttrekker van een nieuwe politieke partij, de Rapaille partij. Maar dat laatste had hij beter niet kunnen doenâ¦

Amsterdam, de Gouden Eeuw. De beroemde schilder Rembrandt van Rijn is op zoek naar een verzorgster voor zijn zoon Titus. Zijn vrouw Saskia is net overleden. Op een dag staat Geertje Dircks op de stoep. Rembrandt is erg gecharmeerd van het jonge kindermeisje, en al snel wordt Geertje zijn muze, model en minnares. Rembrand geeft haar een paar juwelen van zijn overleden vrouw Saskia cadeau. Dat is het begin van een eindloos gekrakeel. De familie van Saskia eist de juwelen terug, en Rembrandt wringt zich in allerlei bochten. Maar Geertje laat zich niet afschepen!