Academisch Ziekenhuis Groningen

UMCG start Medische Publieksacademie

Lezingen over stand van zaken medische wetenschap voor een lekenpubliek

17 december 2007 In februari 2008 start het UMCG met de Medische Publieksacademie. Dit is een reeks lezingen van de toponderzoekers en artsen van het UMCG over medische onderwerpen voor een geĂŻnteresseerd lekenpubliek. Zij spreken op een laagdrempelige manier over actuele onderwerpen waar een groot publiek mee in aanraking kan komen. Ook een excursiedag langs de laboratoria van het UMCG is onderdeel van het programma. Belangstellenden kunnen zich vanaf zaterdag 5 januari 2008 voor de lezingen aanmelden. Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, werkt het UMCG hierin samen met Dagblad van het Noorden.

Gezondheid en ziekte zijn onderwerpen die zeer in de belangstelling staan bij een groot en breed publiek. De belangstelling hiervoor is vooral de laatste jaren sterk gegroeid. Het UMCG wil met de Medische Publieksacademie een brug slaan tussen het toponderzoek dat er in het UMCG gebeurt en deze publieksinteresse. Toponderzoekers en artsen van het UMCG geven een toelichting op de laatste stand van zaken op het gebied van hun specialisme.

De lezingen zijn geschikt voor een publiek met een wisselende achtergrond. Medische kennis is niet nodig om de lezingen te kunnen volgen. De sprekers staan er juist om bekend dat zij complexe medische onderwerpen op een duidelijke en begrijpelijke manier uit kunnen leggen. Het UMCG wil via de Medische Publieksacademie een groot publiek informeren over zijn onderzoeksactiviteiten en legt hierover op deze manier ook publiekelijk verantwoording af.

Het UMCG is de eerste medische organisatie in Nederland die op deze schaal een Publieksacademie organiseert. In de Verenigde Staten komt deze vorm van publieksinformatie meer voor bij de gerenommeerde universiteiten en onderzoeksinstellingen.

In de Medische Publieksacademie komen eerst zes onderwerpen aan de orde. Er staan o.a. lezingen over ontspoorde pubers, borstkanker en hoofdpijn en migraine (kopzorgen) op het programma. Het volledige programma wordt in januari bekend gemaakt. De eerste lezing van de Medische Publieksacademie staat gepland op dinsdag 5 februari 2008. Daarna volgen de lezingen om de twee weken.

Iedereen die belangstelling heeft om een lezing van de Medische Publieksacademie bij te wonen, kan zich vanaf zaterdag 5 januari 2008 aanmelden via een bon die in Dagblad van het Noorden verschijnt. Ook via de website van Dagblad van het Noorden, www.dvhn.nl, is aanmelding mogelijk. Belangstellenden kunnen zich zowel voor de hele reeks aanmelden als voor een of meer losse lezingen. De toegang is geheel gratis.