Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Halve Finale Nederlands Kampioenschap op 5 en 6 januari

Op zaterdag 5 en zondag 6 januari wordt in Hilversum de eerste ronde gespeeld van de Halve Finale om het Nederlands Kampioenschap schaken. Bij de mannen strijden 32 spelers om vier plaatsen, bij de vrouwen spelen zestien speelsters om eveneens vier plaatsen.

De wedstrijd wordt gehouden in het Raadhuis van Hilversum, Dudokpark
1. Op zaterdag beginnen de partijen om 13.00 uur, op zondag om 11.00 uur. Indien nodig worden er zondag aansluitend tiebreaks gespeeld. De Halve Finale wordt voortgezet in het weekend van 23 februari. De mannen spelen dan tot en met dinsdag 26 februari, de vrouwen tot zondag 24 februari.

Het Nederlands Kampioenschap wordt van 2 tot 13 april gespeeld op het Mediapark in Hilversum.

Informatie over de Halve Finale is te vinden op http://www.schaakbond.nl/nk2008/hf. Op deze site kunnen partijen live worden gevolgd.

---

Vijfenzeventigjarige NHSB publiceert jubileumboek

Eind vorig jaar vierde de Noordhollandse Schaakbond het 75-jarig bestaan. Zoals de traditie in de schaakwereld wil hoort daar ook een jubileumboek bij. Kenmerk van dat soort boeken is dat er veel geschreven wordt over bestuurders en organisatoren, dat er teruggekeken wordt in de tijd, maar dat de schaker zonder historische belangstelling er weinig aan heeft.

Daar wilde men in de NHSB eens vanaf wijken. Omdat de website van de NHSB sinds vijf jaar iedere dag een diagram publiceert werd besloten om een flink deel van deze opgaven in het boek op te nemen. Daardoor is dit jubileumboek met zijn 500 schaakopgaven eerder een schaakboek dan een jubileumboek geworden.

Die diagrammen en de bijbehorende oplossingen nemen ongeveer driekwart van het boek in beslag. Daarnaast is er ook nog wat te lezen. Een paar bestuursleden en ex-bestuursleden schreven korte herinneringen op, enkele schrijvers van clubbladen leverden een bijdrage en Lex Jongsma deed een uitvoerig onderzoek naar het Noordhollanderschap.

Alle leden van de NHSB hebben het boek gratis ontvangen. Daarnaast is er een beperkt aantal exemplaren beschikbaar voor de verkoop. Dat kost het luttele bedrag van EUR 5,- plus de verzendkosten. Belangstellenden kunnen een mailtje sturen naar SchakeninNH@quicknet.nl.
---

Pilotcursussen Schaaktrainer 2 en Schaaktrainer 3 op komst

In de jaren 2008 en 2009 zullen de schaakdidactische opleidingen van de KNSB worden vernieuwd. De KNSB past, net als andere sportbonden, de opleidingen aan de nieuwe exameneisen van het ministerie van VWS aan. De bestaande schaakdidactische opleidingen zijn de opleidingen voor Jeugdschaakleider, Schaaktrainer A, Schaaktrainer B en Schaaktrainer C. Deze zullen worden vervangen door respectievelijk Schaaktrainer 1,
2, 3 en 4. Alvorens de nieuwe opleidingen in te voeren zal van iedere vernieuwde opleiding een pilot worden georganiseerd. In het voorjaar van 2008 wordt begonnen met een pilotcursus voor Schaaktrainer 2 en Schaaktrainer 3. Het niveau is vergelijkbaar met de huidige opleidingen voor Schaaktrainer A, respectievelijk Schaaktrainer B. Er worden echter andere accenten gelegd en de wijze van examineren wordt anders. In januari zal op deze site bij Opleidingen een uitvoerige beschrijving van de nieuwe cursussen worden geplaatst.

De nieuwe pilotcursussen zijn:
Schaaktrainer 2, plaats: Arnhem, docent: Petra Schuurman. Vanaf 25 januari 2008.
Schaaktrainer 3, plaats: Utrecht, docent: Herman Grooten. Vanaf 14 februari 2008.
De uitvoerige cursusgegevens treft u op deze site aan bij Opleidingen; klik op het overzicht van de komende cursussen. Voor vragen kunt u terecht bij het bondsbureau van de KNSB. Uw vragen worden na de kerstsluiting van het bondsbureau beantwoord.

---