Gemeente Arnhem

Uitbreiding plastic inzameling (02-01-08)
Zaterdag 5 januari 2008 geeft wethouder van de gemeente Arnhem in de wijk de Sint Marten-Sonsbeekkwartier officiële aftrap voor de uitbreiding van de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsmateriaal. De inwoners van Arnhem kunnen nu naast hun plastic flessen en flacons ook ander plastic verpakkingsmateriaal apart inleveren. Hiervoor is op 16 plaatsen in Arnhem een bovengrondse inzamelcontainer geplaatst. In de loop van 2008 wordt de gescheiden inzameling van plastic in heel Nederland wettelijk verplicht.

Bij de ingang van de C1000 in de wijk Sint Marten-Sonsbeekkwartier geeft wethouder Jansen van de gemeente Arnhem aanstaande zaterdag 5 januari de officiële aftrap voor de uitgebreide inzameling van plastic verpakkingsmateriaal. Vrijwilligers van de Stichting Kom op voor een duurzame wijk informeren deze dag de mensen welke soorten plastic afval zij apart in de plasticcontainers mogen gooien. Zij krijgen hierover ook een flyer mee.

Weddenschap
Het extra ingezamelde plastic telt ook mee voor de weddenschap die de wethouder in juni 2007 met de stichting voor St. Marten-Sonsbeekkwartier heeft afgesloten. De stichting belooft in de weddenschap om in één jaar binnen de wijk 12000 kilogram blikjes, plastic flessen, flacons en nu ook ander plastic verpakkingsafval in te zamelen. Als het lukt, krijgt de stichting een bedrag van 5500,-. Dit geld komt geheel ten goede aan de eigen wijk.

Beter voor het milieu
Het scheiden van plastic verpakkingsmateriaal scheelt veel volume in de grijze restafvalcontainer. Daarnaast gaat het plastic niet meer de vuilverbranding in. Dit leidt tot een behoorlijke vermindering van de CO2 uitstoot. Hergebruik van 1 kilogram verkomt namelijk uitstoot van 2,6 kilogram CO2. Bovendien worden van het plastic weer nieuwe producten gemaakt.

Waar kan ik mijn plasticafval kwijt?
In verschillende wijken staat naast de glascontainer nu ook een mosgroene container voor plastic en blikjes. Deze container heeft net als de glasbak 3 compartimenten. De buitenste twee compartimenten met de vierkante inwerpopening zijn allebei bestemd voor plastic flesjes, flacons en ander plastic verpakkingsafval. Het middelste vak met het ronde gat is voor blikjes. In het inzamelvoertuig blijft het plastic gescheiden van de blikjes! Inmiddels staan deze containers al op 16 locaties in Arnhem. (zie kader)

Wat mag er allemaal in de plasticcontainers?
Het is van belang dat plastic verpakkingsafval van dezelfde of vergelijkbare soort wordt ingezameld. Plastic flesjes, shampoo en wasmiddelflacons, zakken en bakjes van groente, fruit en salade, plastic tassen en boterkuipjes kunt u met een gerust hart in de container kwijt.

NIET in de plasticcontainer
De volgende dingen mogen absoluut NIET in de plasticcontainer: verpakkingen met inhoud, chemisch afval (zoals terpentineflessen, kitkokers), geen piepschuim, geen resten van papier, karton en aluminium, kartonnen drankverpakkingen en andere plastic producten, zoals speelgoed.

Hoe bied ik mijn plastic aan?
U kunt uw plastic verpakkingsafval ongewassen en met dop en deksel aanbieden. Indeuken is niet nodig. Het is echter wel van belang dat het verpakkingsmateriaal leeg is en dat daaraan geen papier, karton of (aluminium-)folieresten meer zitten en daarmee worden weggegooid. Let op!: het gaat alleen om plastic verpakkingsafval. Dus geen andere producten, want daarmee wordt de recycling van het ingezamelde plastic verstoord.

Wat gebeurt er met het ingezamelde plastic?
Het ingezamelde plastic verpakkingsafval wordt gesorteerd en tot korrels vermalen. Hiervan maken fabrikanten weer nieuwe plastic verpakkingen of andere producten, zoals fleecekleding, behuizingen van mobiele telefoons en laptops, autodashboards, DVD-hoezen, speelgoed en tennisballen. Dit is een behoorlijke besparing op de natuurlijke grondstoffen, zoals aardolie.

In een kadertje
WAAR STAAN DE BLIK- EN PLASTICCONTAINERS

Wijk Straat
Sint Marten-Sonsbeekkwartier Goeman Borgesiusplein Graaf Ottoplein
Hommelseweg bij C1000
Hommelseweg hoek Dalweg
Hommelseweg hoek Onder de Linden
Sloetstraat bij Nescio
Klarendal Klarendalseweg bij winkelcentrum
Leeuwensteinplein
Transvaalbuurt De Wetstraat
Duifje Kleefseplein
Gelderseplein
Brandenburgerplein
Bergse Hoofd
Keizershof
Vredenburg Groningensingel