Gemeente Ede

Nummer 001 / Ede, 2 januari 2008

Burgemeester Tineke Netelenbos reikt gemeentelijke onderscheidingen uit:
Medaille van Verdienste voor Nico Herbert en Nel en Henk van der Vegte

Nico Herbert en het echtpaar Nel en Henk van der Vegte hebben vrijdag 4 januari 2008 de medaille van Verdienste van de gemeente Ede ontvangen. Burgemeester Tineke Netelenbos reikte de onderscheidingen uit voorafgaand aan het Nieuwjaarsconcert van de gemeente in De Reehorst. Het gemeentebestuur van Ede heeft hen deze onderscheiding toegekend als blijk van waardering en erkentelijkheid voor hun bijzondere sportprestaties.

Nico Herbert
Nico Herbert (51) uit Ede heeft bijzondere verdiensten op het gebied van de vechtsporten judo, jiu jitsu, grapling, sambo en Braziliaans jiu jitsu. Hij heeft diverse Wereld- en Europese kampioenschappen behaald. Bijzonder is dat hij deze titels heeft gewonnen rond 50-jarige leeftijd.
In 2005 werd Nico Herbert eerste bij de wedstrijden Sambo Masters in Litouwen. Eeen jaar later werd hij Europees kampioen Braziliaans jiu jitsu en wereldkampioen sambo. In 2007 werd hij wereldkampioen bij de World Marial Art Games in Regensburg voor het onderdeel jiu jitsu underbelts en won hij een tweede prijs voor de onderdelen jiu jitsu black belts en grapling black belts. Voor dit resultaat ontving Nico Herbert van de President of Serbian Budo Council de 3^e Dan jiu jitsu.

Nel en Henk van der Vegte
Het echtpaar Henk (58) en Nel (59) van der Vegte-Wallenburg is op de Open Nederlandse Kampioenschappen Rolstoeldansen op 7 en 8 april 2007 in Cuijk voor het vierde achtereenvolgende jaar Nederlands kampioen geworden in het rolstoeldansen duo klasse (2 rolstoelen) in de onderdelen Standaard en Latin-American dansen. Er waren 360 paren uit 19 landen vertegenwoordigd bij deze kampioenschappen in 2007. Het echtpaar uit Ede danst inmiddels tien jaar samen.

Verdiensten
Bij de medaille van Verdienste is sprake van bijzondere verdiensten in vrijwillig verband voor de Edese gemeenschap, of bijzondere burgerzin op enig terrein van het maatschappelijke leven, of een belangrijke prestatie op cultureel, sportief of enig ander gebied. De medaille kan uitgereikt worden aan ingezetenen en aan niet-ingezetenen van de gemeente Ede. Het college van burgemeester en wethouders beslist over de toekenning van deze onderscheiding op voordracht van de burgemeester, die de uitreiking verzorgt.

De Edese auteur Jan Siebelink (januari 2006), het herenteam van Polar Bears (mei 2006), het damesteam van Polar Bears (juni 2007) en de heer A.C. Moerland uit Bennekom (november 2007) hebben eerder de medaille van Verdienste ontvangen.