Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 5 januari

Fryslân, 05-01-2008 o Politieberichten van vrijdag 4 januari 07.00 uur t/m zaterdag 5 januari 13.00 uur

Leeuwarden: politie houdt verdachte aan voor heling
De politie heeft donderdagmiddag in een pand aan De Weaze een 24-jarige Poolse vrouw aangehouden op verdenking van heling. De vrouw was in het bezit van een fles parfum. Toen ze geen kassabon kon overhandigen werd al snel duidelijk dat de parfum van diefstal afkomstig was. De verdachte werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Na onderzoek bleek de parfum eerder die dag in een winkel aan de Wirdumerdijk te zijn gestolen. De politie heeft de parfum in beslag genomen en nog diezelfde dag teruggebracht naar de winkel. Na verhoor en een proces-verbaal mocht de Poolse het bureau verlaten.

Lioessens: politie houdt vijf verdachten aan voor vernieling woning De politie heeft donderdag en vrijdag vijf verdachten aangehouden voor openlijke geweldpleging in de nieuwjaarsnacht. De vijf, afkomstig uit Lioessens en Metslawier, in leeftijd variërend van 20 tot met 22 jaar, hadden met blauwe verf een woning aan de Siniastrjitte beklad. Daarnaast had de groep flesjes bier en vuurwerk tegen de ramen van de woning gegooid.
Op de vroege oudejaarsochtend had de politie een aanhanger met vijf grote stalen pijpen, die gebruikt werden om carbid mee te schieten, in beslag genomen. Dit veroorzaakte in het dorp veel lawaai en overlast. De groep vermoedde dat de 59-jarige bewoonster de politie had gebeld. Dat was dan ook de reden dat de vijf het huis bekladden met verf. De vijf waren onder invloed van alcohol.
De verdachten gaven tijdens het verhoor toe dat de zaak uit de hand was gelopen. Ze hebben spijt betuigd en zijn bereid de kosten voor het schoonmaken van de woning en een gedeelte van de straat te vergoeden. De aanhanger met daarop de stalen pijpen zal worden vernietigd.

Arum: 10 verdachten aangehouden voor vernielingen
De politie heeft tot op heden 10 verdachten gehoord voor het plegen van openlijk geweld op de Nieuwjaarsavond in Arum. Een aantal verdachten heeft reeds een bekennende verklaring afgelegd. De verdachten zijn voornamelijk minderjarig de jongste is 13 jaar - en allen woonachtig in Arum zelf. De politie werkt met vier rechercheurs aan de zaak. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Er is een bushokje totaal vernield aan de Sytzamaweg, met name door vlinderbommen. Ook diverse verkeersborden en een raam van een woning zijn door dit vuurwerk vernield. Er is een brandbult gemaakt, bestaande uit schuttingen van bewoonde huizen. Ook is een boomhut op het vuur gegooid, die uit een tuin zonder schutting werd gehaald. Deze zijn op de bult gegooid. De meeste dorpsbewoners spreken schande over het gedrag van de jeugd.

Workum: getuigenoproep na aanranding 11-jarige meisje
De politie onderzoekt een aanranding van een 11-jarige meisje uit Workum op de Langeleane, tussen Hindeloopen en Workum. Het feit is vrijdag 4 januari omstreeks 17.50 uur gepleegd. Het meisje fietste is de richting van Workum, op weg naar huis. Vanuit de richting Workum naderde een auto, die licht tegen het meisje aanreed, om haar tot stoppen te dwingen. De man raakte met het meisje in gesprek, maar ging er vandoor toen er aan andere auto aankwam. Het meisje fietste hierop verder. In de buurt van de molen kwam de eerste auto weer bij haar. De man stapte uit en heeft het meisje onzedelijk betast. Het meisje schreeuwde en raakte in paniek. Net op dat moment kwam er vanuit de richting Hindeloopen een auto aangereden. Bij het zien van deze auto ging de verdachte er in zijn auto met zeer hoge snelheid vandoor. Graag komt de politie in contact met de bestuurder van de auto die uit de richting van Hindeloopen kwam en waarschijnlijk iets heeft gezien. Deze bestuurder kan een zeer nuttige getuige voor de politie zijn. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie via 0900 8844. De politie heeft de zaak in onderzoek, zo is reeds een buurtonderzoek gehouden.

Frsylân: diverse alcoholcontroles en invorderingen van rijbewijzen De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag op diverse plaatsen alcoholcontroles gehouden. In Heerenveen werd vrijdagmiddag op de Nieuwstraat een 26-jarige automobilist uit Noordwolde gecontroleerd. De man reed onder invloed van verdovende middelen. Hierop is een bloedproef van de man afgenomen. Ook is zijn rijbewijs ingevorderd. In Heerenveen hebben verder vrijdagmiddag 61 bestuurders geblazen op de Lanenburg, niemand had te veel gedronken. Vrijdagavond hebben 82 bestuurders moeten blazen op de K.R. Poststraat. Ook hier had niemand te veel gedronken, volgens de politie een goed resultaat. In Leeuwarden is vrijdagavond een 45-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd op de Willem Lodewijkstraat. De man blies 695 ug/l, goed voor een rijverbod van 8 uur. Ook werd zijn rijbewijs ingevorderd.
In Drachten werd om 04.00 uur een 18-jarige fietser uit die plaats gecontroleerd op de Noorderdwarsstraat. De man viel op omdat hij al slingerend fietste. Een automobilist moest zelfs uitwijken om een aanrijding te voorkomen. Op het bureau blies de fietser 620 ug/l, hetgeen een rijverbod van zeven uur inhoudt. Daarnaast kreeg hij een bekeuring voor het fietsen zonder licht.
In Drachten is van een 52-jarige automobiliste en een 33-jarige automobilist, beiden wonend in Drachten, het rijbewijs ingevorderd. De twee zaten bij elkaar in de auto. Een agent, op weg naar huis, meldde dat op de Oliemolenstraat de vrouw reed. De politie is hierop achter de auto aangegaan. Op de Zwemmer werd de auto staande gehouden, nu reed de man. De twee waren dus van positie verwisseld. Deze blies 835 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. De man heeft een rijdontzegging tot eind maart 2008. Ook de vrouw bleek te hebben gedronken. Ze blies 870 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook het rijbewijs van de vrouw is ingevorderd.

Leeuwarden: politie onderzoekt beroving
De politie onderzoekt de beroving van een 17-jarige pizzakoerier in de Kingmastate. Bij een woning aan de Kingmastate werd vrijdagavond een pizza afgeleverd. Op dat moment werd bij de aangever door een verdachte de portemonnee afgenomen. De verdachte ging er vervolgens vandoor richting de Martenastate. De politie heeft met drie voertuigen gezocht naar de verdachte, maar deze niet meer aangetroffen. Wel is de portemonnee enkele straten verderop aangetroffen.