Nederland geeft Kenia noodhulp

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) geeft 1,5 miljoen euro voor humanitaire hulpverlening aan slachtoffers van het geweld na de verkiezingen in Kenia. De Nederlandse bijdrage zal worden verleend aan het Keniaanse Rode Kruis, dat een hulpverzoek heeft uitgebracht. 'De crisis is nog zeker niet ten einde. Deze mensen hebben nu direct hulp nodig', aldus Koenders.

Het hulpverzoek van het Keniaanse Rode Kruis is gericht op het verlenen van hulp aan 500.000 getroffenen, waaronder 100.000 ontheemden. Het Keniaanse Rode Kruis speelt een grote rol in de hulpverlening. Ze verleent medische zorg en distribueert onder andere voedsel, dat door het Wereldvoedselprogramma (WFP) is aangeleverd. Het Keniaanse Rode Kruis heeft in een vroeg stadium een inschatting gemaakt van de noden en coordineert nu de hulpverlening van de samenwerkende Keniaanse hulporganisaties. Fondsen zullen onder andere worden gebruikt voor het uitdelen van hulpgoederen , water en voor het verlenen van medische hulp.

Volgens minister Koenders is de situatie in Kenia uiterst fragiel. "Nederland heeft via het EU Voorzitterschap aangedrongen op druk op beide partijen om per direct aan tafel te zitten en daar dient een onafhankelijk onderzoek naar de verkiezingsuitslag deel van uit te maken, zoals ook door de hoogste openbaar aanklager van Kenia is voorgesteld', aldus Koenders.

Noot voor redacties (