Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Jeugd speelde zich op Olympus 2008 in de kijker

Toch maar weer mooi 222 schakers trokken zaterdag 5 januari 2008 Arnhem in om de 16e editie van het Olympus-toernooi georganiseerd door De Toren Arnhem mee te beleven. Na een korte openingsspeech van de heer Schreijer van 't Olympus College was het tijd voor 'The Rumble in The Jungle'!

In een prachtige ambiance werd er van meet af aan in de vier groepen keihard gestreden. Wageninger Sander van Eijk ging in de Olympusgroep als een raket van start met 4 uit 4, waaronder twee overwinningen op de GM's Peng en Dgebuadze. Clubgenoot (!) Jan Timman moest er aan te pas komen om hem in de vijfde ronde een halt toe te roepen. Timman dolf vervolgens zelf het onderspit in de kraker met GM Daniel Fridman. De Est stelde de eindzege veilig door vroegtijdig met GM Levin remise overeen te komen.

De vaandeldrager bij de jeugd is HSG'er Robin van Kampen. Hij schurkt al tegen de Nederlandse subtop aan en maakte die naam en faam hier ook waar, al liet hij IM Kabatianski ontsnappen. Ook van Hugo ten Hertog van Moira-Domtoren mogen we in de toekomst nog het een en ander verwachten. Hij eindigde net onder de toptien met 4½ punt. Stefan Kuipers van Schaakstad had zijn dag niet, maar kwam toch nog op 4 punten uit. Evenals Torenaar Sebas Beumer, die even tussendoor LSG'er Rudy van Wessel lelijk te kijk zette. De 13-jarige Torenaar Nick Beijerinck finishte op vijftig procent, met twee winstpartijen op 2100 spelers in de pocket.

Toernooiwinnaar Daniel Fridman aan de slag (foto toernooiorganisatie)

De Eerste Klasse leek tegen 't eind een makkelijke prooi te worden voor Jeroen Franssen (Wageningen). Hij had iedereen tot dusverre het vel over de neus gehaald. Alleen Marcel Krosenbrink van WSG uit Winterswijk kon in de slotronde zijn plannen nog dwarsbomen, maar moest dan wel de onderlinge pot zien te winnen. Een mooiere apotheose kan een organisator zich niet wensen. Het werd een spannende finale waarbij het publiek en masse op de banken stond. Krosenbrink hield uiteindelijk z'n hoofd het meest koel en verzilverde met een kwaliteit meer het eindspel uiterst geroutineerd. Hij stond dit toernooi slechts twee halfjes af en werd op basis van weerstandspunten winnaar. Een beetje sneu voor Franssen. De sport is nu eenmaal keihard. Naast deze twee toppers gaf de Torenjeugd in deze klasse de toon aan. Ditmaal vooral Marcella Gunther en Steven Glasbeek die samen met de verrassende routinier Albert Marks van ASV op de plaatsen 3, 4 en 5 uitkwamen op 5½ uit 7.

De jonge Daan Schonberger van het Utrechtse Moira-Domtoren stal met 6 uit 7 de show in de Tweede Klasse en zal ongetwijfeld snel verdere stappen maken. De topfavoriet Robert Krouwel van BDSV Barneveld liet net een halfje te veel liggen. Zowel Frank van der Werff (SC Assen) als de jeugdigen Remko Huzen (Schaakmaat) en Xander Mostertman (De Twee Kastelen) scoorden 5½ uit 7. Evenals Zutphenaar Tom Molewijk die dit rijtje afsloot als zesde en daardoor volgend jaar gratis naar binnen mag.
De pas elfjarige Roger Bhoorakhan van Het Probleem uit Amsterdam liet ook al sterk spel zien en vormde samen met de jeugdige Torenaren Raimond Vastenhout, Erik Duijm, Mees van Osch en een aantal ervaren schaakrotten de subtop.

Moira-Domtoren had deze dag een flink blik opengetrokken, want ook in de Jeugdgroep trok een van hen aan 't langste eind. Daniel Andel pakte het slim aan door tegen zijn directe concurrenten Martijn van Blitterswijk (De Toren Arnhem) en Simon van Dijk (Het Kasteel Wijchen) remise te maken en de rest een pak slaag te geven. Aangezien de overige jongens en meisje Nilofar Skandar (Dr. Max Euwe Enschede) onderling punten morsten, mocht Daniel EUR75 in z'n broekzak steken. Zijn clubgenoot Mikhail Epifanov voegde zich nog bij Martijn en Simon voor een gedeelde tweede plaats, waardoor het feest voor de Utrechtse club helemaal compleet was. Nilofar eindigde net voor OSBO E-kampioen Yassine Mouhdad van De Toren Arnhem op de vijfde plaats.

De drie verenigingsprijzen in de vorm van DGT-klokken gingen naar - het zal u niet verbazen - 1. Moira-Domtoren Hertog 2. Wageningen Timman en 3. De Toren Boys Boys Boys, net voor De Toren GirlPowerrrrrrr en HMC Den Bosch Fridman.

De Olympusgroep werd gewonnen door Daniel Fridman. Ga voor alle rangen en standen naar http://www.schaakverenigingdetoren.nl/Olympus2008. De organisatie gaat voor volgend jaar werken aan een spetterende 17e editie.

Michel Teunissen