Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen Nioscoop, 6 januari 2008, 14.55 tot 15.25 uur, Nederland 2

Waar geloven Alevieten in?
Nioscoop besteedt deze week uitgebreid aandacht een belangrijke islamitische stroming: het Alevitisme. Afgelopen zondag haalden Alevieten het nieuws met een demonstratie tegen de Duitse televisieserie Tatort. In een aflevering van de misdaadserie was incest het motief voor een moord in een Alevietenfamilie. Vertegenwoordigers van de Alevieten zijn van mening dat dit veel zegt over de vooroordelen die bestaan over deze Turkse bevolkingsgroep. Zondag wordt het stereotype beeld van Alevieten bediscussieerd en laat Nioscoop de Islam door de ogen van Alevieten zien.

Islamitische Rapmuziekanten
Rapmuziek is de laatste jaren over de hele wereld een groot succes onder jongeren. Ook bij Nederlandse moslimjongeren is dit muziekgenre heel populair en wordt het vaak gezien als een protest tegen maatschappelijk onrecht. Islamitische rapmuziekanten proberen in teksten hun stem laten horen aan politici en de maatschappij. Nioscoop heeft met drie verschillen jonge rappers met een islamitische achtergrond gesproken over hun muziek en de boodschap die zij hiermee over willen brengen.

Onderwerpen De Horizon zaterdag 5 januari 19.30 en 20.10 op radio

Pakistan
De achtergronden bij de huidige onrust in Pakistan. Welke onderzoeken naar de moord op voormalig oppositieleidster Benazir Bhutto zijn er gaande en wat zijn de verwachtingen voor de verkiezingen volgende maand?

Benali: 'de Soefi'
Schrijver Abdelkader Benali beet het spits af: hij mocht dit jaar vertoeven op de Vrije Universiteit te Amsterdam. Als eerste uit een rijtje van vijf, was hij de 'schrijver op locatie'. De Vrije Universiteit wil hiermee de universiteit gezien door ogen van buitenstaanders in kaart brengen. De schrijver hoeft zich ondertussen niet te vervelen: Benali onderzocht onder andere in hoeverre studenten met een islamitische achtergrond verschillen van studenten met andere achtergronden. Ondertussen schreef hij ook nog een novelle genaamd 'de Soefi'. Een uitgebreid gesprek met Abdelkader Benali over zijn ervaringen aan de universiteit en 'de Soefi'.

Antwoorden Uit de Islam
Met islamkenner Aissa Zenzen wordt een belangrijk thema uit de islam besproken, 'Tawhid'. Een leerstelling binnen de islamitische wereld die voor elke moslim van groot belang is. Meestal wordt deze vertaald als 'éénheid van God', en hiermee wordt vooral onderstreept dat er niets anders dan God aanbeden kan worden. Welke implicaties dit heeft hoort u in De Horizon.

www.nioweb.nl