Gemeente Utrecht

Mangafique! in het stadhuis

Primeur voor Utrecht: een Manga-tentoonstelling. Manga is van oorsprong een Japans stripverhaal, maar onvergelijkbaar met onze westerse strips. In het stadhuis is werk te zien van een groep tekenaars van verschillende Nederlandse Dojinshi-cirkels, verenigd onder de naam Mangafique.

In Japan wordt manga gezien als een kunstvorm en zelfs als literatuur. Een striptekenaar heet 'mangaka'. Ze hebben daar dezelfde status als bij ons beroemde popidolen. Kenmerkend voor de manga-stijl zijn de groot getekende ogen van de hoofdpersonen. Een verhaal kan járen doorlopen. De nadruk in deze strips ligt op het overbrengen van een gevoel of een sfeer, meer dan op tekst. Iedere tekening kent een specifieke dynamiek: afwisselende perspectieven, dynamische kaderindelingen, snelheidslijnen of achtergrondpatronen staan centraal, met een filmisch effect. Ook Nederland telt diverse tekenclubs of 'dojinski-cirkels'. Zij laten in het stadhuis zien wat er momenteel in Nederland op manga-gebied gebeurt. En dat is niet niks.

Tijdens de eerste Culturele Zondag van 2008, de Nieuwjaarsduik, is er een klein Manga-festival in de stad. Diverse winkels hebben de etalages ingericht met manga. 't Hoogt vertoont twee filmklassiekers: 'Spirited away' en 'Princess Mononoke'. In het stadhuis geven de 'mangaka' die dag een workshop mangatekenen en vertonen ze animaties. En cosplayers zijn er ook! Cosplayers? Jazeker, dat zijn mensen die zich verkleden als hun favoriet manga-karakter.

Deze tentoonstelling is gratis toegankelijk en gedurende de openingstijden van het stadhuis (Korte Minrebroederstraat 2 in Utrecht) van zondag 6 januari 2008 (tijdens de Culturele Zondag De Nieuwjaarsduik) tot en met donderdag 31 januari 2008 te zien.