Ingezonden persbericht


Persbericht 27 december 2007

Filmdocu 'Voorland' met nieuwjaarsborrel in Nieuw Land

Lelystad - Op zondag 6 januari presenteert Nieuw Land de documentaire 'Voorland'. Aanvang is 15.00 uur. 'Voorland' vertelt het verhaal over de Loowaard, een prachtig stuk uiterwaard tussen de dijken en de oevers van de Nederrijn. Een film is waarin mensen nauwelijks aan het woord zijn en de natuur en het landschap alle ruimte krijgen hun eigen verhaal te vertellen. Na afloop van 'Voorland' nodigt Nieuw Land u graag uit om nog even na te praten onder het genot van een 'nieuwjaars' -drankje.

Voorland; we bevinden ons tussen Arnhem en Nijmegen. Daar ligt de uiterwaard Loowaard. Bij hoog water treedt de rivier er buiten haar oevers en neemt bezit van de weilanden, fietspaden en het vaste land. Een seizoen later is het tij alweer gekeerd. Zeven jaar lang filmden het talentvolle regisseursduo Albert Elings en Eugenie Jansen het komen en gaan van water en seizoenen. Het resulteerde in een poëtisch portret in zeven hoofdstukken. Een landslak op een takje, middenin de rivier. Jonge paarden die vrolijk rennen door een ondergelopen weiland. Mannen in oranje hesjes werken aan een tunnel voor de Betuwelijn. Op de spiegel van een geparkeerde auto zit een kwikstaartje, gebiologeerd door zijn eigen spiegelbeeld.

Elke eerste zondag van de maand om 15.00 uur 's middags kunnen de vele liefhebbers van documentaire films terecht in Nieuw Land voor een prachtige natuurfilm, een bijzondere reisreportage of een muziekfilm. De entree voor de film is gratis, de entree voor het museum is ¤ 7,00. Voorafgaand of aansluitend aan het filmprogramma kunt u dus ook het museum bezoeken. Donateurs van de Stichting Filmtheater Lelystad betalen de helft.

Meer informatie over het programma vindt u op www.cine-utopia.nl. Ook kunt u bellen met de receptie van Nieuw Land onder nummer (0320) 22 59 00.