Het Nationaal Archief


Origineel scheepsjournaal van Bontekoe te zien in het Nationaal Archief Journaal van de tweede reis van Bontekoe, 1625 (fragment) Den Haag, 23-11-2007
Zondag 6 januari themamiddag: De Scheepsjongens van Bontekoe

Het originele 17e-eeuwse scheepsjournaal van Willem Ysbrantsz Bontekoe is vanaf 6 januari te zien in het Nationaal Archief tijdens de themamiddag rondom De Scheepsjongens van Bontekoe. Deze themamiddag is speciaal bedoeld voor kinderen en ouders die alles willen weten over de spannende VOC geschiedenis. Kinderen kunnen onder andere kijken naar een voorstelling van Verteltheater Eric Borrias, die het spannende verhaal van Bontekoe navertelt. Volwassen kunnen een rondleiding over de VOC en Bontekoe volgen, waarin onder andere het originele scheepsjournaal van de schipper Bontekoe te zien is. Daarnaast wordt The Making Of van de film vertoond en worden er die middag aan de speelfilm gerelateerde cadeautjes uitgedeeld.

Van journaal naar film
Bontekoe ontleende zijn roem niet zozeer aan grootse daden als wel aan het op wonderbaarlijke wijze overleven van een eindeloze reeks rampen en ontberingen. Zijn onwankelbaar vertrouwen in God, onverschrokkenheid en nuchtere aanpak van problemen sprak iedereen aan. In 1924 putte Johan Fabricius voor het schrijven van zijn boek De Scheepsjongens van Bontekoe uit het 17e-eeuwse gedrukte journaal van Bontekoe. Zijn boek vormt de basis voor de Nederlandse speelfilm van regisseur Steven de Jong De Scheepsjongens van Bontekoe die vanaf 22 november te zien is in de Nederlandse bioscopen.

De Verdieping van Nederland
Het scheepsjournaal van Bontekoe is vanaf 7 januari ook te zien in De Verdieping van Nederland, de gezamenlijke tentoonstellingsruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief, waar het wordt tentoongesteld. De Verdieping van Nederland is zeven dagen per week gratis toegankelijk.

Programma
Het volledige programma op 6 januari is te vinden op www.nationaalarchief.nl. Kosten voor deelname aan de activiteit bedragen 10,00 voor volwassenen en 5,00 voor kinderen vanaf 9 jaar. Vanwege de beperkte capaciteit is aanmelden vereist. Aanmelden kan via het Afsprakenbureau van het Nationaal Archief, 070- 331 54 00 of afsprakenbureau@nationaalarchief.nl

Meer informatie
Als u meer wilt weten over het Nationaal Archief of over de Bontekoe-activiteit op zondag 6 januari, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie of de afdeling Presentatie:

Miranda van Balen: 070- 331 54 04 of
miranda.van.balen@nationaalarchief.nl (communicatie) Karijn Delen: 070-331 55 47 of karijn.delen@nationaalarchief.nl (presentatie)