NPS/VARA/VPRO

vpro | nps | vara / BUITENHOF /

5 januari 2008
www.buitenhoftv.nl
Buitenhof 6 januari 2008

Zondag, 12.10 uur, Nederland 1.

De trots van links

Welk antwoord heeft de linkse politiek op de immense populariteit van Rita Verdonk en Geert Wilders, die keer op keer een gevoelige nationalistische snaar in Nederland weten te treffen. Is links ook trots op Nederland en zo ja, waarop dan? Of laat progressief Nederland zich de kaas van het brood eten door thema's als trots, eer en nationale identiteit niet op een eigen manier in te vullen? Een gesprek tussen Paul Scheffer en Femke Halsema over de stilte bij links.

Alarm over mondiaal voedseltekort

Exploderende voedselprijzen, krimpende voorraden, dreigende voedseltekorten, sociale onrust. Deze week werd bekend dat landen als Rusland, China en Vietnam hun export van landbouwgewassen aan banden hebben gelegd. Op die manier hopen ze een verdere stijging van de voedselprijzen te voorkomen. Is deze maatregel nodig en welke gevolgen heeft dit besluit op de voedselvoorziening in het Westen? In Buitenhof Rudy Rabbinge, universiteitshoogleraar aan Wageningen Universiteits- en Researchcentrum. Rabbinge is tevens voorzitter van Consultative Group on International Agricultural Research (CGIAR), een koepel van vijftien internationale landbouwkundige onderzoeksinstituten.

Presentatie: Clairy Polak
Columnist: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman

NB De hier genoemde onderwerpen zijn onder voorbehoud en kunnen door de actualiteit nog gewijzigd worden.

BUITENHOF zondag 6 januari, 12.10 uur, Nederland 1. Presentatie: Clairy Polak
Columnist: Désanne van Brederode
Eindredactie: Corinne Hegeman
Redactie: Jan van Friesland, Peter van Ingen, Leonard Ornstein, Clairy Polak, Herman Schulte Nordholt, Hans van Scharen, Rob Trip, Ad Verbrugge Webredactie: Lotte Werkema

Buitenhof wordt afwisselend gepresenteerd door (v.l.n.r.) Peter van Ingen, Clairy Polak en Rob Trip.

Op buitenhoftv.nl:
Na elke uitzending vindt u op www.buitenhoftv.nl informatie over de in het programma besproken onderwerpen. Verder kunt u er deze en eerdere afleveringen van Buitenhof nog eens als streaming video bekijken (vanaf de namiddag) en kunt u de column nog eens rustig nalezen.