Gemeente Haaren


Vrijwilligers van het jaar 2007

Klik hier voor vergroting Vandaag zijn, tijdens de traditionele nieuwjaarsreceptie op het gemeentehuis, vier 'Vrijwilligers van het jaar 2007' gekozen!

Per dorp functioneert een comité dat per jaar één kandidaat werft en deze, met een schriftelijke motivatie, voordraagt bij de gemeente.

De vrijwilligers van het jaar zijn afkomstig uit een van de volgende sectoren: mantelzorg, sportsector, sociaal cultureel werk en maatschappelijke dienstverlening.

Per jaar wordt aan een dorp een sector toegewezen.

In de categorie mantelzorg is benoemd:

Mevrouw Elly de Pina van Doveren

Burg. Burgersstraat 5

5076 GH Haaren

omdat:

* Elly samen met haar man Leo al jaren zorgt voor hun gehandicapte 19-jarige dochter Serina. Ze hebben daarbij veel steun ontvangen van hun oudste dochter Patricia en de gehele overige familie.
* In september 2007 is Serina in Hinthammerpoort gaan wonen. Dit is ontstaan uit initiatief van ouders. Het is een kleinschalige woonvorm. ( 6 bewoners)
* Haar man al geruime tijd ziek is.

* Elly jaren actief is geweest in de oudercommissie van het logeerhuis van Cello, en zich indertijd ook sterk heeft gemaakt voor het aanleggen van de tuin daar.
* Elly het vanzelfsprekend vindt dat ze jarenlang voor haar man en kinderen zorgt.

Daarnaast:

* Werkt ze al vele jaren in de thuiszorg in dag, avond of weekenddiensten en is ze overal graag gezien.
* Werkt ze ook particulier bij verschillende mensen, die altijd een beroep op haar kunnen doen.
* Is ze bestuurslid van de vrouwenvereniging KVB.

In de categorie maatschappelijke dienstverlening is benoemd:

De heer Will van Rooij

De Buunder 23

5074 PP Biezenmortel

omdat:

* Hij veel werkzaamheden verricht voor de EHBO in Helvoirt en in de regio. Hiervoor neemt hij examens af, is hij cursusleider, vice voorzitter en kaderinstructeur.
* Will al vele jaren meegaat met patiënten van Prisma naar de Vierdaagse in Nijmegen.
* Hij ieder jaar een week organiseert met ouderen op de Guldenberg. (via de N.C.B.)

Daarnaast :

* Is Will Broedermeester tijdens de bedevaart naar Kevelaer (hiervoor geridderd op 16 sept. 2007).
* Is hij leider tijdens de bedevaart naar Lourdes.
* Heeft hij deelgenomen aan de Parochievergadering Biezenmortel voor het volle termijn van 8 jaar.
* En is hij lid geweest van de ouderraad van de Franciscusschool voor een termijn van 6 jaar.

In de categorie sport is benoemd:

De heer Huub Glas

St. Nikolaasstraat 35

Helvoirt

omdat:

Huub tientallen jaren vrijwilligerswerk heeft gedaan bij voetbalvereniging Helvoirt.
* Hij is al 37 jaar lid (1970) van deze vereniging. Hij is vanaf z'n 16e (1977) jeugdleider en -trainer geweest en nu nog steeds leider van de jeugd op zaterdag.
* Hij heeft minimaal 16 jaar het jeugdsecretariaat gedaan en ook net zo lang tijd in het hoofdbestuur gezeten als afgevaardigde van de jeugd. Met ingang van dit seizoen heeft hij zijn secretariaatstaken verdeeld onder 7 commissies, wat al aangeeft hoeveel werk hij heeft verzet.

Verder:

* Fungeert hij als scheidsrechter zowel op zaterdag als incidenteel op zondag.
* Ook de bardiensten op zaterdag neemt hij regelmatig voor zijn rekening. Om de vijf jaar organiseert hij mede met nog veel meer vrijwilligers het Internationale Toernooi.
* Is hij nu grensrechter bij het eerste elftal en speelt zelf nog bij het derde elftal.

In de categorie sociaal cultureel werk is benoemd:

De heer Jan van Gerven

Dorpsstraat 38

Esch

vanwege:

zijn grote inzet voor de jeugd

* Na zijn opleiding op de Pabo is Jan in 1974 meteen als onderwijzer begonnen op de Willibrordusschool in Esch.
* Hij nam een aantal initiatieven: zo trok hij graag met de jeugd de natuur in, maar bleef ook bereikbaar voor allerlei vragen over de natuur. In zijn tuin heeft hij ook heel wat dieren gehouden als: herten, eenden, ganzen, geiten konijnen en zelfs nandu's (een soort struisvogel)
* Jan was ook geïnteresseerd in de Romeinse opgravingen in Esch en maakte van dit onderwerp een lespakket voor de jeugd.
* Als de school een mooie sporthal krijgt, bemoeit Jan zich in het begin met het beheer van deze zaal.
* Jan was ook één van de initiatiefnemers om met carnaval voor de jeugd een eigen programma te maken. Zo ontstond de in Esch bekende "Play-back wedstrijd" die nog elk jaar met carnaval gehouden wordt.
* Jan organiseerde op school ook de verkiezing van de Jeugdprins en de Jeugdraad.
* Hij was duidelijk de verbindingsman tussen de schooljeugd en de activiteiten in het dorp, zoals de carnavalsoptocht, Koninginnedag en Bierpompfeest, waar kinderen een belangrijke plaats innamen.
* Hij werd voorzitter van de stichting SJJ (Stichting Jeugd en Jongeren), een overkoepelende organisatie voor het jeugd- en jongeren werk.
* In 1974 is Jan met een drietal anderen (Christien Pijnenburg, JanHein de Vet en PietHein Jonkergouw) begonnen met een "Jongeren actiegroep". Zij streefden naar meer activiteiten voor en door jongeren.Zij begonnen o.a. de avond 4-daagse in Esch; organiseerden een tijd de kruiwagenrace op koninginnedag; en zorgden voor meer actie voor Esschenaren bij het Bierpompfeest.
* Jan bemoeide zich ook met de politiek en zo werd de partij "Jongeren Lijst" opgericht.
* Jan is tussentijds benoemd als raadslid op 31-05-1983. Hij is raadslid van Esch gebleven t/m 31 december 1995 (tot de herindeling). Later is de "Jongerenlijst" samen met "Lijst den Ouden" opgegaan in "Samenwerking 1992".
* De "Jongeren actie-groep" kwam zelf ook in actie en begon met een volleybalclub. J.V.C. (Jongeren Volleybal Club) Elke week werd er in het oude "gemeenschapshuis" door Jan ijverig gevolleyd en getraind. Jan is nog steeds coach van deze club. De sport was populair en er kwamen meerdere clubs, o.a. E.V.C. (Essche Volleybal Club), waarvan Jan twee jaar de trainer was.
* Omdat er meerdere clubs waren nam Jan het initiatief om het "Essche Zaal Volleybal-kampioenschap" te gehouden. 10 jaar, van 1983 t/m 1992, organiseerde Jan dit sportfestijn.
* Al meteen vanaf de oprichting in 1989 was Jan betrokken bij het bestuur van "Stichting Esch, Europees Trefpunt". Binnen het bestuur is hij verantwoordelijk voor alle activiteiten betreffende de jeugd / jongeren.
* Tijdens de, in 1996, speciaal georganiseerde burgemeestersbijeenkomst, annex jongerenbijeenkomst was Jan de kartrekker m.b.t. thema huisvesting, activiteiten e.d. Hij organiseerde ook een themabijeenkomst voor jongeren over het beladen onderwerp: "drugs". De jaarlijkse loting t.b.v. deelname aan de manifestatie en alle daaruit voortvloeiende activiteiten vinden onder zijn eindverantwoording plaats.
* In 2002 verliet Jan de Essche basisschool om zich in te zetten op basisschool "De Zwengel" van Herlaarhof voor kinderen die extra aandacht nodig hebben.