Politie Friesland

Politieberichten van zondag 6 januari

Fryslân, 06-01-2008 o Politieberichten van zaterdag 5 januari 13.00 uur t/m zondag 6 januari 13.00 uur

Heerenveen: aanrijdingen zonder letsel
De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 78-jarige inwoner van Tytsjerk. De man heeft op het parkeerterrein van het ziekenhuis in Heerenveen aan de Thialfweg een aanrijding veroorzaakt, waarbij naast zijn eigen auto zes andere autos betrokken waren. Vier autos hebben aanzienlijke schade opgelopen. De man kon niet verklaren waarom hij op het gaspedaal had gedrukt in plaats van op de rem. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd.

Jistrum: auto in beslag genomen na rijden onder invloed
De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige automobilist uit Sneek. De man reed op de Rijksstraatweg bij Jistrum. Hij viel op omdat de auto slingerde en zo nu en dan in de berm terechtkwam. Een achterligger belde de politie en bleef aan de lijn tot de politie de Sneker aan de kant kon zetten. Dit lukt na enige moeite, want de Sneker bleef gewoon doorrijden, ondanks dat de politie voor de auto reed en een stopteken gaf. Uiteindelijk kon de auto aan de kant van de weg worden gezet. Van de man is een bloedproef afgenomen, tevens kreeg hij een rijverbod van 24 uur. De verdachte bleek niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Wegens het herhaaldelijk rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs is de auto van de Sneker in beslag genomen.

Heerenveen: twee fietssters gewond
De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding met letsel afgehandeld op de President Kennedylaan. Een 25-jarige fietsster uit Heerenveen reed over het trottoir en reed achter een geparkeerde bestelbus langs. Op de weg reed een 24-jarige fietsster uit Heerenveen. De 25-jarige reed ineens, vanachter de bestelbus, de weg op. Hierbij werd geen voorrang verleend aan de vrouw van 25 jaar. Beiden kwamen ten val en zijn voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. De 24-jarige heeft vermoedelijk een lichte hersenschudding opgelopen, de 25-jarige klaagde over pijn in de heup.

Sneek: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft zaterdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 64-jarige automobilist uit Wergea. De politie kreeg de melding dat de man een geparkeerde auto had geraakt in de Napjusstraat. Toen de politie de man wilde aanhouden, wilde hij niet uit de auto stappen. De man wilde geen enkele medewerking geven. Hierop is hij geboeid overgebracht naar het bureau. Hier blies de man 815 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook het rijbewijs van de man is ingevorderd. De man kreeg tevens een proces-verbaal voor het verlaten van de plaats van het ongeval.

Bakkeveen: ongeval met licht letsel
De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding met licht letsel afgehandeld. Een 52-jarige motorrijder uit Bakkeveen reed over de Tsjerkewal, vanuit de richting Waskemeer. Een 23-jarige automobilist uit Heemskerk reed in de richting van Waskemeer en zocht een afslag. Toen hij deze vond, sloeg hij linksaf. Hierbij werd de motorrijder over het hoofd gezien. Er volgde een vrijwel frontale botsing. De motorrijder raakte met hoofd, schouders en heup hard het wegdek, maar vervoer naar het ziekenhuis was niet noodzakelijk. Het slachtoffer kon zelf naar huis gaan, vermoedelijk met wat kneuzingen. Zowel motor als auto moesten worden afgesleept.

Heeg/Sneek: twee aanhoudingen na diefstal gsm
De politie heeft zaterdagmiddag een 39-jarige inwoonster van Makkum en een 43-jarige inwoonster van Gauw aangehouden op de Stadsrondweg Zuid te Sneek. De twee hadden in een woning in Heeg een 24-jarige vrouw mishandeld en daarbij een gsm gestolen. De aanleiding van de mishandeling moet worden gezocht in de relationele sfeer. Toen de politie de melding kreeg dat de twee vrouwen vanuit Heeg vertrokken heeft zij zich strategisch opgesteld in Sneek. De twee vrouwen zijn aangehouden op de Stadsrondweg Zuid en overgebracht naar het bureau. In hun auto werd de gsm niet aangetroffen. Omdat het raampje van de auto openstond rees het vermoeden dat de gsm uit de auto was gegooid. Hierop hebben drie agenten de omgeving van de afslag Nijland afgezocht. Al snel werd de gsm gevonden. De vrouw uit Heeg zal nog aangifte doen.

Harlingen: aanhouding verdachte
De politie heeft zaterdagavond een 46-jarige inwoonster van Harlingen aangehouden. De vrouw had bij een woning aan de Prinses Beatrixstraat vier ramen ingeslagen met een honkbalknuppel. De vrouw kon even later elders in de straat worden aangehouden. Aangifte is gedaan door een 33-jarige inwoner van Harlingen. De aanleiding van de vernieling ligt in de relationele sfeer.

Joure: rijden onder invloed
De politie heeft zaterdagmiddag een 43-jarige automobilist uit Heeg gecontroleerd op de Sewei. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 380 ug/l, goed voor een rijverbod van vijf uur. Hier bleek tevens dat de man reed terwijl zijn rijbewijs ongeldig is verklaard. Voor beide feiten is proces-verbaal opgemaakt.

Minnertsga: vier aanhoudingen na vernielingen
De politie heeft zondagochtend vier verdachten aangehouden voor het plegen van vernielingen. Het gaat om drie inwoners van Tzummarum van 18, 20 en 20 jaar en een 20-jarige inwoner van Oosterbierum. De vier hebben op de Ferniawei een te koop-bord op straat gegooid, ook een bord van de kaatsvereniging was vernield. Tevens lag er een kapot bierflesje in de omgeving. De politie kon de verdachten aanhouden terwijl ze lopend op weg waren van Minnertsga naar Tzummarum. Onderzocht wordt nog of de vier eerder die avond in Tzummarum een hard voorwerp tegen een bus hebben gegooid.

Leeuwarden/Harlingen: aanhouding na rijden zonder geldig rijbewijs De politie kreeg zondag omstreeks 02.25 uur een melding dat een auto op het Europaplein te Leeuwarden rechtdoor was gereden en in het gras voor de fontein stilstond. De auto ging er vandoor, vermoedelijk richting Harlingen, omdat de bestuurder van 21 jaar uit Purmerend kwam. Net voor Harlingen kon de bestuurder op de N31 worden aangehouden. De man gaf zijn naam, maar de geboortedatum klopte niet. Op het bureau bleek dat de verdachte zonder rijbewijs reed en daarom een valse naam had opgegeven. Voor zowel het rijden zonder rijbewijs als het opgeven van een valse identiteit krijgt de man proces-verbaal.

Leeuwarden: dronken vrouw aangehouden na achtervolging
De politie zag zondag omstreeks 03.15 uur dat een 46-jarige automobiliste op het Hofplein tegen een muurtje aanreed. Hierop stopte de vrouw. Een agent noteerde alvast haar gegevens, in afwachting van een andere politiewagen, die een blaasapparaat zou brengen. Vermoedelijk duurde dit te lang voor de vrouw. Ze ging er in haar auto vandoor via de Eewal, Voorstreek, Oosterkade en Groningerstraatweg. Tijdens de achtervolging heeft de politie voortdurend optische signalen gebruikt en stond het stopbord aan. Bij het Vrijheidsplein miste ze de rotonde, reed het grasveld op en kwam tot stilstand tegen een boom. De vrouw bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies ze 940 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur. Ook het rijbewijs van de vrouw is ingevorderd. De vrouw is naar het ziekenhuis overgebracht, hier bleek dat haar neus was gebroken. De 21-jarige vrouwelijke inzittende uit Leeuwarden had last van de gordel, ook deze is naar het ziekenhuis gebracht. Dit was eveneens voor de schrik.

Goutum: diverse autos beschadigd door ongeval
De politie heeft zondag om 01.30 uur een aanrijding afgehandeld op de Bredyk. Een 54-jarige automobiliste uit Leeuwarden kreeg een black-out op de N31. Hierdoor schoot ze vanaf de N31 door het houten stek tussen de N31 en de Bredyk door. Vlak daarvoor had ze al een verkeerslicht- en bord geraakt. Op de Bredyk werden vijf autos geraakt. De auto van de vrouw en een andere auto moesten worden afgesleept, omdat ze op de Bredyk terecht waren gekomen. De vrouw had niet gedronken.

Wergea: aanhouding verdachte voor rijden onder invloed en diefstal auto
De politie reed zondagochtend vroeg op de Wergeasterdyk achter een 40-jarige automobilist uit Leeuwarden. Opvallend was dat de bestuurder op enig moment de richtingwijzer naar rechts deed, terwijl daar geen weg was. Toen de man moest stoppen van de politie, bekende hij onmiddellijk dat hij te veel had gedronken en in een gestolen auto reed. De man had inderdaad te veel gedronken (455 ug/l) en reed zonder rijbewijs. De auto bleek inderdaad gestolen, de eigenaar, een 25-jarige inwoner van Leeuwarden, moet nog aangifte doen.