- PERSBERICHT -

Honderd jaar oud raadsel ontrafeld

'Onkraakbaar' muziek-enigma opgelost door Nederlander

Amsterdam, 6 januari 2008 - Al meer dan een eeuw lang probeert men het beroemde raadsel in de Enigma-variaties (1899) van de Britse componist Edward Elgar op te lossen. In dat werk zou volgens de componist zelf een melodie verborgen zijn die nergens klinkt.

Hans Westgeest, Elgar-liefhebber en wetenschapper verbonden aan het Instituut voor Nederlandse Lexicologie in Leiden, heeft nu als eerste daarvoor een sluitende oplossing gepubliceerd, die de visie op het werk verandert.

Omdat geen enkele van de talrijke oplossingen die tot nu toe zijn voorgesteld overtuigend is en de componist is overleden, zijn musicologen al jaren van mening dat Elgars enigma niet te kraken valt. Ook de oplossing die de Nederlander Theodore van Houten in 1976 publiceerde, blijkt aantoonbaar onjuist te zijn.

Westgeest heeft de Enigma-variaties en alles wat daarover bekend is, waaronder mededelingen van Elgar zelf en van anderen in zijn omgeving, opnieuw bestudeerd. Door zich daarbij speciaal te richten op enkele opvallende eigenaardigheden in het werk kon hij achterhalen dat Elgar - iets wat nog niet was opgemerkt - de sleutel voor de oplossing in het werk zelf verstopt heeft. In zijn boekje, uitgegeven bij Corbulo Press (www.corbulopress.nl), zet hij stap voor stap uiteen hoe hij de oplossing heeft gevonden.

Hans Westgeest heeft ook op het gebied van de zestiende-eeuwse muziek en oude Nederlandse letterkunde enkele erkend moeilijk vraagstukken definitief weten op te lossen en heeft daarover gepubliceerd.


- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor de redactie,