Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda 6/1

BREDA, 6 januari 2008

Politie houdt man aan voor huiselijk geweld

BREDA: In de wijk Zandberg heeft de politie zaterdagavond een 29-jarige inwoner van Breda aangehouden voor huiselijk geweld. Rond 18:30 uur belde zijn 38-jarige vriendin de politie, nadat zij kort daarvoor door de Bredanaar was mishandeld. Agenten hielden de man een half uur later aan in zijn woning. Hij is in verzekering gesteld.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke kring van het slachtoffer is gepleegd. Het kan daarbij gaan om lichamelijk en seksueel geweld en om psychisch geweld, zoals bedreiging en belaging (stalking). Huiselijk geweld kan de vorm aannemen van
kindermishandeling en seksueel kindermisbruik, partner-relatiegeweld in alle denkbare verschijningsvormen, en mishandeling of verwaarlozing van ouderen.

Politie, Openbaar Ministerie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan het voorkomen en zo snel mogelijk stoppen van huiselijk geweld. Zij zijn van mening dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd. Kijk voor meer informatie op www.huiselijkgeweldbrabant.nl.

Drie aanhoudingen in rustige horecanacht

BREDA: De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag in het uitgaanscentrum van Breda drie personen aangehouden.

Een portier van een horecagelegenheid aan de Reigerstraat hield rond 02:00 uur twee mannen aan voor het bezit van harddrugs. Het gaat om twee 22-jarige mannen uit Roelofarendsveen en Nieuwerbrug. Beide hadden een gebruikershoeveelheid cocaïne bij zich. De politie heeft hen voor verhoor meegenomen naar het bureau. In de loop van de ochtend zijn zij in vrijheid gesteld. Een 20-jarige Bredanaar werd kort na 03:00 uur aangehouden, omdat hij agenten beledigde. Hij deed dit door zijn middelvinger op te steken en beledigende taal te uiten in het drukke uitgaansgebied.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig en karaktervol.

Ontmanteling hennepkwekerij leidt naar drogerij buren

BREDA: De politie heeft het afgelopen weekend een 37-jarige inwoonster van Breda, twee mannen van 28 en 29 jaar uit Breda en een 42-jarige man uit Turkije zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden. Vrijdagmiddag ontdekte de politie in een woning aan de Karbouwstraat een hennepkwekerij. Bij het naastgelegen pand werd een drogerij ontmanteld.

Op de eerste verdieping was een kwekerij in werking met ruim 400 hennepplanten. De vrouw en de 42-jarige man werden aangehouden in de woning. De 28-jarige Bredanaar meldde zich zaterdagmiddag vrijwillig op het bureau. Ook hij werd aangehouden. Tijdens het ruimen van de kwekerij kregen agenten de indruk dat ook bij het naastgelegen pand een hennepkwekerij aanwezig was. Met een machtiging om binnen te treden stelden agenten ook in deze woning een onderzoek in. Op de zolderetage vonden agenten een drogerij aan en werden tien zakken gedroogde henneptoppen aangetroffen. De 29-jarige bewoner is aangehouden en in verzekering gesteld.

In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. De ervaring leert dat het houden van een hennepkwekerij zelden op zichzelf staat. Behalve van overtreding van de Opiumwet is er bijvoorbeeld vaak sprake van diefstal van stroom of van brandgevaar en wateroverlast door het verkeerd aanleggen van de kwekerij. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband te brengen zijn met hennepkweek (o.a. moord, doodslag overvallen, bedreigingen en rip-deals).

Tweetal aangehouden voor oplichting

BREDA: Bij een supermarkt aan de Donk zijn zaterdagmiddag een 18-jarige inwoner van Breda en een 19-jarige man zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden. Het tweetal wordt verdacht van oplichting. Rond 15:15 uur werden zij op heterdaad betrapt, toen zij een aantal keer hetzelfde lege fust aanboden bij het emballage apparaat. Het biervat was geprepareerd met een touwtje en nadat deze was geregistreerd trokken zij het leeggoed weer de machine uit om het opnieuw aan te bieden. Op deze manier kregen zij telkens een tegoedbon van 5 euro.

Brandmelding leidt politie naar hennepkwekerij

ZUNDERT: In een woning aan de Berkenring is zaterdagavond een hennepkwekerij ontdekt. Rond 21:00 uur kregen politie en brandweer een melding van een brand op de zolder van een woning. De bewoners waren niet thuis, toen de brandweer op de zolder een gevaarlijke en de smeulende situatie aantrof.

Op de zolderetage stonden 150 stekjes te groeien. Op een kamer op de eerste etage werd een in werking zijnde kwekerij met 300 hennepplanten aangetroffen. De 24-jarige inwoonster is later op de avond aangehouden, toen zij zich bij haar woning meldde. Zij is in verzekering gesteld. In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd.

Etten-Leurenaar (18) aangehouden na mishandeling

ETTEN-LEUR: In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie in zijn woning in Etten-Leur een 18-jarige inwoner van Etten-Leur aangehouden. De man wordt verdacht van mishandeling van twee plaatsgenoten van 17 en 19 jaar oud. Rond 02:30 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij op het Stationsplein in Etten-Leur. Toen agenten ter plaatse kwamen werd er niet meer gevochten, maar troffen zij de twee slachtoffers aan. Beide personen moesten door medewerkers van de ambulancedienst worden behandeld. De 19-jarige man is voor observatie meegenomen naar een ziekenhuis in Breda. Over de toedracht van de vechtpartij is nog niets bekend. De politie stelt een onderzoek in.

Politie vordert rijbewijs in

BREDA: Op de Tramsingel heeft de politie zondagmorgen een 31-jarige automobilist uit Dordrecht aangehouden. De man wordt verdacht van rijden onder invloed. Rond 06:30 uur liep hij bij een controle tegen de lamp. Bij een ademanalyse scoorde hij ruim boven de wettelijk maximale limiet van 220 ug/l. De uitslag van 615 ug/l was reden om zijn rijbewijs in te vorderen. Na verhoor is hij in de loop van de ochtend heengezonden.

Poltie houdt verdachte beroving aan

BREDA: Zondagmorgen heeft de politie een 27-jarige inwoner van Breda aangehouden. Hij wordt verdacht van een beroving. Rond 09:00 uur werd op het Kasteelplein een 17-jarige inwoner van Breda beroofd van zijn mobiele telefoon. Na de melding ging de politie met meerdere eenheden ter plaatse om op zoek te gaan naar de dader. Op de Tramsingel vonden agenten een man die aan het opgegeven signalement voldeed en hielden hem aan. Hij is ingesloten in een politiecel.

Auto gestolen

BREDA: In de nacht van zaterdag op zondag is aan de Wilderen een groene Volkswagen Golf met het kenteken SZ-61-BT gestolen. De 54-jarige auto-eigenaar heeft zondagmorgen aangifte gedaan. De politie heeft de auto internationaal gesignaleerd.

Auteur: Henk Snepvangers