'Buitenschoolse opvang is goed, maar kan nog beter'

maandag 07 januari 2008

De buitenschoolse opvang krijgt een voldoende, maar ouders hebben nog wel aanmerkingen. Crèches en gastouderopvang scoren beter blijkt uit de Nationale CrècheTest.

De ouders zijn over het algemeen tevreden over de buitenschoolse opvang, maar vinden dat met name het personeel van de opvang meer pedagogische kennis zou moeten hebben. Ook schort het volgens hen soms aan voldoende hygiëne en veiligheid.
De Nationale CrècheTest is voor de eerste keer gehouden. Ruim 13.000 ouders hebben er aan meegedaan. De rijksoverheid heeft het initiatief medegefinancierd. Doel is boven water te krijgen hoe de kinderopvang is te verbeteren.
De opvang is bestemd voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar en duurt maar enkele uren per dag. Voor gespecialiseerde bedrijven is het moeilijk de buitenschoolse opvang financieel rendabel te maken en ook nog eens een voor alle kinderen geschikt en aantrekkelijk pakket aan te bieden.

Sinds vorig jaar zijn basisscholen verplicht kinderen tussen de middag en na schooltijd opvang te bieden. De buitenschoolse opvang is sindsdien explosief gegroeid. Dat is de voornaamste oorzaak van het feit dat sommige voorzieningen voor en na schooltijd nog onvoldoende zijn. Ook zijn er nog altijd wachtlijsten.