Politie Midden- en West Brabant

Ontmanteling hennepkwekerij leidt naar drogerij buren

BREDA, 6 januari 2008

Ontmanteling hennepkwekerij leidt naar drogerij buren

BREDA: De politie heeft het afgelopen weekend een 37-jarige inwoonster van Breda, twee mannen van 28 en 29 jaar uit Breda en een 42-jarige man uit Turkije zonder vaste woon of verblijfplaats aangehouden. Vrijdagmiddag ontdekte de politie in een woning aan de Karbouwstraat een hennepkwekerij. Bij het naastgelegen pand werd een drogerij ontmanteld.

Op de eerste verdieping was een kwekerij in werking met ruim 400 hennepplanten. De vrouw en de 42-jarige man werden aangehouden in de woning. De 28-jarige Bredanaar meldde zich zaterdagmiddag vrijwillig op het bureau. Ook hij werd aangehouden. Tijdens het ruimen van de kwekerij kregen agenten de indruk dat ook bij het naastgelegen pand een hennepkwekerij aanwezig was. Met een machtiging om binnen te treden stelden agenten ook in deze woning een onderzoek in. Op de zolderetage vonden agenten een drogerij aan en werden tien zakken gedroogde henneptoppen aangetroffen. De 29-jarige bewoner is aangehouden en in verzekering gesteld.

In overleg met de Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. De ervaring leert dat het houden van een hennepkwekerij zelden op zichzelf staat. Behalve van overtreding van de Opiumwet is er bijvoorbeeld vaak sprake van diefstal van stroom of van brandgevaar en wateroverlast door het verkeerd aanleggen van de kwekerij. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband te brengen zijn met hennepkweek (o.a. moord, doodslag overvallen, bedreigingen en rip-deals).

Auteur: Henk Snepvangers