Politiebond ACP

6 januari 2008

Waar is de minister?

Categorie: ACP - nieuws, Meekijkers

Door: Bert van Willigen

Lees hier de blog van Bert van Willigen

We zijn nu al een aantal maanden bezig om een nieuwe CAO te kunnen krijgen. Ondertussen hebben we kerst gehad en is "oud en nieuw" ook al weer verstreken. Dagen waar we met name stil staan bij ons gezinsleven, de komst van de Here Jezus, een stukje terug kijken (niet te lang) en vooruit kijken naar het komend jaar.

Vooruitkijken! Wat gaat het komend jaar ons brengen? Eén van die dingen waar wij geen zicht op hebben. We kunnen er wel invloed op uitoefenen. Als het gaat om de CAO, zijn we daar volop mee bezig. Als ACP hebben we ons sterk op de kaart gezet (mede met behulp van de heer Kesler, waarvoor mijn hartelijke dank). Heel Nederland weet nu dat de politie bezig is om een goede CAO af te dwingen. Heel Nederland weet nu dat de gemiddelde diender zich voor een mager loon inzet voor de samenleving. Dank je Gerrit, Wiep en het actiecomité voor jullie werk, ga zo door!

Maar waar is de minister? Het enige wat ik van haar hoor is: "De acties zijn te vroeg. Ik wil praten en onderhandelen." Maar concreet zie ik niets. Is ze dan met een reëel bod gekomen? Heeft zij aangegeven dat ook zij vindt dat de politie een inhaalslag moet maken? Ziet ook zij dat in de afgelopen jaren de politie allerlei gunstige regelingen heeft in moeten leveren zonder dat daar iets tegenover stond, zoals DGVP, goede pré-pensioen regeling, stilstaande km-vergoeding en 1% voor niets werken? Zaken die ze in mijn ogen eerst moet gaan beseffen om vervolgens met een reëel bod te kunnen komen.

Maar nee. Daar hoor je haar niet over. Volgens mij zit zij nu achter haar bureau het speelveld te overzien. Wat ziet zij dan? Partijen die een gemeenschappelijk doel hebben, maar hier verschillend invulling aan geven. Zodanig dat de aandacht weg gaat van het gemeenschappe-lijke en meer gericht is op de verschillen. Mijn oproep is dan ook (weer): Bonden, zoek de gemeenschappelijkheid! Minister, doe uw ogen open en kom eens tot het besef dat in de afgelopen jaren er binnen de politiesector een achterstand is opgelopen!! Zolang u dat niet heeft komen we niet bij elkaar, zullen acties toenemen en zijn er alleen maar verliezers te ontdekken.

Verliezers? Winnaars? Dit suggereert dat we met een spel bezig zijn. Integendeel. Het is bittere ernst. Het gaat om het onderhouden van gezinnen, mee kunnen doen aan een sociale omgeving, kinderen kunnen laten studeren, de gezondheidszorg op niveau kunnen houden (DGVP-norm) en waardering voor ONS VAK!

---