Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Geen verrassingen in eerste ronde van de Halve Finale Nederlands Kampioenschap

In het weekend van 5 en 6 januari is in Hilversum de eerste ronde gespeeld van de Halve Finale van het Nederlands Kampioenschap. Bij de mannen begonnen 32 spelers aan hun strijd om vier finaleplaatsen. Bij de vrouwen ging zestien speelsters van start. Ook voor hen zijn er vier plaatsen te verdienen.

Mannen
De indeling van de Halve Finale gaat zodanig dat nummer 1 van de lijst het opneemt tegen nummer 32, nummer 2 tegen 31, enzovoort. Dat betekent dat er aan de hoogste borden sprake is van flinke ratingverschillen, terwijl aan de lagere borden de verschillen soms miniem zijn. In het verleden kwam het desondanks regelmatig voor dat de spelers met een lagere rating, vaak zijn dat de kampioenen van de regionale bonden, erin slaagden een hoger geplaatste speler uit de schakelen. Dit keer was dit echter niet aan de orde. Aan de tien hoogste borden was het steeds de hoger geplaatste speler die de overwinning kon noteren. Slechts in één geval was er een tiebreak noodzakelijk. Na twee remises won IM Eelke Wiersma in de beslissingspartijen alsnog van de Haagse oudgediende Henk Happel.

Vrouwen
Ook in het vrouwentoernooi ging alles ongeveer zoals er verwacht mocht worden. De enige verrassing was misschien dat routinier Ada van der Giessen de jonge Lisa Hortensius uitschakelde. Maar ja, vroegere behoorde Ada van der Giessen tot de nationale vrouwentop en dan zegt een ratingachterstand van honderd punten niet zoveel.

Vervolg
De Halve Finale wordt voortgezet in het weekend van 23 februari. De mannen spelen dan door tot en met dinsdag 26 februari. Bij de vrouwen is al op zondag 24 februari bekend wie zich voor de finale plaatst. Ook dan wordt er gespeeld in de Burgerzaal van het Raadhuis van Hilversum, dat door de Gemeente Hilversum ter beschikking wordt gesteld.

De geplaatste spelers gaan door naar de Nederlandse Kampioenschappen, die van 2 tot en met 13 april op het Mediapark in Hilversum worden gespeeld. Bij de mannen spelen dan twaalf spelers, bij de vrouwen zijn dat er tien.
Bij de mannen hebben Sergei Tiviakov, Ivan Sokolov, Daniel Stellwagen, Erwin l'Ami, Friso Nijboer en Erik van den Doel zich reeds geplaatst, bij de rvouwen zijn dat Zhaoqin Peng, Desiree Hamelink, Marlies Bensdorp, Bianca Muhren en Petra Schuurman.

Informatie over de Halve Finale is te vinden op http://www.schaakbond.nl/nk2008/hf.

---

Daniel Fridman wint Olympus toernooi in Arnhem

Grootmeester Daniel Fridman heeft zaterdag 5 januari in Arnhem het Olympustoernooi gewonnen. Hij scoorde 6 uit 7 en bleef ongeslagen. Met een half punt achterstand eindigden de grootmeesters Felix Levin en Alexandre Dgebuadze. De beste Nederlanders vinden we pas bj de groep die met 5 uit 7 de vierde plaats deelde: Zhaoqin Peng, Robin van Kampen, Jan Timman, Piet Peelen, J. van Eijk en R. de Leeuw. Het toernooi werd georganiseerd door schaakvereniging De Toren. Later vindt u op deze site een uitgebreider verslag.
---