Vijf tips om de kredietcrisis door te komen


BERGEN OP ZOOM, 20080106 -- De hypotheekcrisis is nooit weggeweest, maar het is verborgen gehouden voor het publiek. Maar nu komt de geest uit de fles. We staan aan het begin van een crisis, maar hoe overleef je die? HBnews.nl geeft vijf tips:

1. Sluit uw hypotheek over
Veel beleggers stoppen hun geld in obligaties in plaats van aandelen. Dat houdt de kapitaalrente laag, en daarmee ook de hypotheekrente. Dus als uw hypotheek binnen een jaar afloopt en de hypotheekrente in uw contract hoger is dan de huidige rente, dan is het slim om uw hypotheek over te sluiten.

2. Stop uw geld in goud
De crisis zal waarschijnlijk voor een flinke inflatie zorgen. Als u uw geld op de bank zet dan is dat erg veilig, maar het wordt veel minder waard. Goud zakt niet in waarde en dat zorgt ervoor dat uw vermogen verzekert is. Klik hier voor meer info

3. Staatsobligatie
In onzekere beurstijden gelden staatsobligaties nog altijd als veilige haven. Ook nu vluchten veel beleggers in staatspapier. Vooral kortlopende obligaties zijn erg geliefd. Beleggers sluizen hier tijdelijk geld naartoe, in afwachting van het verdere beursverloop.
Let wel: de ene obligatie is de andere niet. Bedrijfsobligaties staan juist onder druk. De kredietcrisis heeft de risico-opslag voor deze leningen opgedreven. En wie belegt in Amerikaanse obligaties loopt een extra risico door de dalende dollar. Wie daar geen trek in heeft, kan beter kiezen voor obligaties in het eurogebied of obligatiefondsen die het dollarrisico afdekken.

4. Putopties
Een beproefde methode om je aandelenportefeuille tegen neerwaarts koersrisico te beschermen is het kopen van putopties. Als de beurskoersen zakken, neemt de waarde van de opties juist toe. "Vergelijk het maar met een verzekeringspremie voor het geval je huis in brand staat", meent Hans Smits, werkzaam bij de afdeling investment research en beleggingsstrategie bij Staal Bankiers.
Bedenk wel dat optiebeleggingen niet zonder risico zijn: je kunt de inleg kwijtraken. Bovendien hangt er een prijskaartje aan, dus gebruik dit lapmiddel met mate. Wie zijn complete aandelenportefeuille jarenlang wil afdekken tegen koersverlies, moet zich afvragen of hij überhaupt moet beleggen

5. Kies voor dividend
Als de beurskoersen zakken, is het prettig als je in elk geval wat dividend kunt binnenharken. Hoogdividendfondsen of aandelen van stabiele ondernemingen die traditioneel veel dividend uitkeren kunnen dan uitkomst bieden.





HBnews.nl