PvdA Rotterdam


Gezond, gelukkig en strijdbaar 2008

Zo 6 Jan 2008 - Marja Bijl


Op de druk bezochte nieuwjaarsbijeenkomst van de Rotterdamse PvdA wenste voorzitter Marja Bijl iedereen een goed nieuwjaar. Ze blikte terug op het afgelopen jaar en stond stil bij een aantal bijzondere ontmoetingen. Van die ontmoetingen waardoor je weer weet waar je het voor doet.
Hieronder het verhaal zoals ze dat afgelopen zaterdag vertelde:

"Welkom, vriendinnen, vrienden, partijgenoten en uiteraard ook alle andere belangstellenden van de politieke partijen en maatschappelijke organisaties in Rotterdam. Fijn dat jullie er allemaal zijn. Evenals vorig jaar heb ik de eer jullie te mogen toespreken, maar wees niet bang- het zal geen lange toespraak worden. Na zon debat lijkt me dat de behoefte daaraan iets minder is, en ik ben sowieso niet zo van de lange speeches. Toen ik begon met het nadenken over deze toespraak, speelde er van alles door mijn hoofd. Bij een nieuwjaarstoespraak hoort een terugblik tenslotte. Ik zou dan toch iets moeten zeggen over de landelijke partij met een vertrokken Partijbestuur in april, de presentatie van het rapport Vreeman en de 10 opdrachten in juni, een mooie voorzittersverkiezing zonder dat die is uitgelopen op een interne tweedeling in september, een succesvol congres in oktober en de start van een nieuw Partijbestuur.

Ik zou het kunnen hebben over de landelijke politiek, hoe we ondanks verloren verkiezingen toch in het kabinet kwamen, hoe we soms moesten slikken en soms konden juichen. Ik zou het dan natuurlijk ook moeten hebben over de partij in Rotterdam, over mooie bijeenkomsten, een hard werkend afdelingsbestuur en onderafdelingen die inspirerende bijeenkomsten organiseerden. Of uiteraard over de Rotterdamse politiek, het eerste volledige kalender jaar van een college dat het verschil maakt, een fractie die zorgt voor gratis OV voor ouderen, en die vele, vele dagelijks bestuurders en deelraadsleden die namens onze partij dagelijks bezig zijn om de wijken aan te pakken en zo van deze stad een mooie, veilige en sociale stad te maken. Ik ga dat dus niet doen. Ik hoop dat jullie mij dat vergeven.

Ik wil namelijk liever vandaag met jullie delen welke mensen en ontmoetingen me dit jaar hebben geraakt, en wat heeft gemaakt dat ik nog heel vaak trots ben op partijgenoten die het verschil maken. Want wat mij betreft moet het daar altijd over gaan in de politiek. Ontmoetingen die inspireren tot visie, tot veranderingen, ontmoetingen die maken dat we verder willen en kunnen en dat we als partij dat verschil kúnnen maken.
En wanneer ik daar over wil spreken, dan kán ik niet anders dan beginnen met dat wat het meeste raakt. Het overlijden van hen die ons dierbaar zijn. Ook dit jaar verloor de PvdA weer veel partijgenoten die we node moeten missen. Twee van deze partijgenoten wil ik hier even met name noemen. Umberto van Rijn, dagelijks bestuurder in Kralingen-Crooswijk overleed in april en zondag 23 december, nog maar zo kort geleden, overleed Martin Frenk. Martin was sinds 2002 een zeer gewaardeerd deelraadslid in Feijenoord. De schok is nog groot. Met hen beide gedenken wij onze overleden partijgenoten met eerbied en in dank voor alles wat zij voor de PvdA hebben gedaan.

Deze week sprak ik met een partijgenoot op Zuid. Hij vertelde mij dat hij in de oudejaarsnacht was gestopt voor een man en een vrouw die langs de kant van de weg stonden met een klein kind. Ze hadden geen taxi kunnen krijgen. De partijgenoot nam ze mee. De man was hem dankbaar en zei hem dat u dat doet als blanke Nederlander, ons meenemen.... Samen kwamen we tot de conclusie dat wij niet in een land willen leven waar we blijkbaar zó over elkaar praten en zó met elkaar omgaan dat het leidt tot de verbazing van deze man.

Uit de onderzoeken over de sfeer in de stad is gebleken dat door het andere beleid van dit college veel meer mensen zich weer thuis voelen in de stad. Dat is iets om trots op te zijn. Maar we zijn er nog lang niet. Ook binnen onze partij zullen we het debat hierover moeten voeren. En wat mij betreft duidelijker en scherper. Kortgeleden vertelde Nebahat Albayrak mij dat ze op weg naar de markt op het Afrikaanderplein emotioneel werd omhelsd door twee vrouwen. Deze vrouwen maakten haar duidelijk dat ze zó gelukkig waren omdat hun dochter en zuster door het Generaal Pardon, na jaren, thuis kon komen. Een groot gedeelte van haar jonge leven had ze doorgebracht in een AZC. Dankzij het Generaal Pardon van Nebahat kon ze beginnen met haar leven hier. We mogen, en moeten trots zijn op zon staatssecretaris.Zo was ik ook trots op Mariëtte Hamer toen een aantal kritische vakbond bestuurders uit de haven mij lieten weten dat ze zij dat toch wel goed gedaan had met die ontslagbescherming.
In hun woorden klonk door dat ze dat eigenlijk niet hadden verwacht van de huidige Partij van de Arbeid.
De verschillende ontmoetingen met deze mannen uit de haven waren bijzonder. Wat me het meest is bijgebleven is hun oprechte bezorgdheid over de moeite die het kost om jonge mensen aan de slag te krijgen in de haven.

Maar de ontmoetingen die mij het meest hebben geïnspireerd waren de ontmoetingen met hen die kritisch waren. Partijgenoten en Rotterdammers die vinden dat we nóg beter kunnen en moeten. Zij inspireren omdat ze in ons geloven en omdat ze vinden dat wij bij uitstek de partij zijn die het verschil kan en dus ook moet maken. Zij gaven vertrouwen en wij mogen dat niet beschamen. Voor mij als voorzitter en voor ons als bestuur betekent dit ook in 2008 weer dat we dáár aandacht aan zullen besteden. Dat we controversiële onderwerpen en standpunten niet zullen schuwen. Dat we blijven luisteren naar hen die ons inspireren en raken, maar bovenal dat we blij zijn met het vertrouwen dat we hebben gekregen om het verschil te maken in deze stad. Zodat Hamit ook volgend jaar zijn target van te bouwen huizen weer kan halen, Jantine de succesvolle strijd tegen het geweld achter de voordeur kan voortzetten en Dominic er voor kan zorgen dat er nog minder mensen van een uitkering moeten leven dan vandaag. Kortom dat dit college, ons college, kan blijven werken aan wonen, welzijn en werk.
Ik wens jullie allen, een gezond, gelukkig en strijdbaar rood jaar toe!