NCRV

NCRV Dokument Ivo, de ongeautoriseerde biografie van een gorilla

Zeven vrouwen, vier dierentuinen en één gorilla

Maandag 7 januari 2008

22.50 uur, Nederland 2

In NCRV Dokument Ivo, de ongeautoriseerde biografie van een gorilla van regisseur Annick van Wijk een tragikomisch portret van de westelijke laaglandgorilla Ivo, die succes heeft bij het publiek, maar zijn echte taak in het leven, gorillababyâs maken, niet vervult. Wat is er met Ivo aan de hand?

Ivo werd in 1988 geboren in de dierentuin van München. Dierenverzorgster Bärbel was destijds Ivoâs âmensenmoederâ. Zij heeft de twee dagen oude gorillababy Ivo, toen die door zijn moeder werd verstoten, uit de dierentuin gehaald en hem thuis met de fles grootgebracht. Gorillaâs die door mensen worden opgevoed, ontwikkelen zich anders dan dieren in het wild. Zoals Bärbel zegt: âZe zijn vermenselijktâ. Maar welke keuze had de dierentuin?

Na een verblijf in de dierentuin op het eiland Tenerife, wordt Ivo in 2002 overgebracht naar Artis in Amsterdam. Liesbeth en Anneke, twee rasechte Amsterdamse vrouwen, bouwen tijdens het verblijf in Artis een bijzondere band met de zilverrug gorilla op. Zo kust Ivo Anneke, tegen de ruit. Nu de gorilla niet meer in Artis verblijft, maar al een jaar in de Berlin Zoo, besluiten ze Ivo op te zoeken. Zou de gorilla hen na al die tijd nog herkennen?

Ondertussen maakt hoofdoppasser Reimon Opitz zich in Berlijn grote zorgen. Ivo verblijft al een jaar in de Duitse dierentuin, maar zorgt hier, net als in Artis, niet voor nageslacht. Nakomelingen van Ivo zouden de kroon zijn op het werk van de hoofdoppasser. Maar tot op heden maakt Ivo alleen maar contact met de vrouwelijke bezoekers en negeert hij de vrouwtjes in zijn groep.

Als Ivo niet voor nakomelingen zorgt, hangt hem een nieuwe verhuizing boven het hoofd. Bezoekster Angela uit Berlijn staat al op de barricades. De dierentuin wist tenslotte wie ze met Ivo in huis haalden.

NCRV Dokument Ivo, de ongeautoriseerde biografie van een gorilla is geproduceerd door NATZAND in samenwerking met de NCRV. Het plan voor de documentaire werd ontwikkeld in de IDFA scenarioworkshop.