Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Newton Faulkner in Nederland voor 3 shows
Debuutalbum Hand Built by Robots nu in de winkel

Het is een akoestische gitaar met 6 snaren zoals we 'm nog nooit eerder hoorden. Het is een ietwat schorre maar zachtaardige blues stem die spreekt over de binnenlanden, stranden en de woeste omgeving van Surrey, Engeland. Het is de geniale cover van Massive Attack's Teardrop die een wilde menigte stil krijgt tijdens een optreden als support van Paulo Nutini of de Monty Python-achtige humor waarmee Newton Faulkner in het publiek voor zich wint. Het album Hand Built By Robots is nu in Nederland verkrijgbaar. Van 7 t/m 9 januari geeft hij drie concerten in dit land!

Het is de inventiviteit die van deze net buiten Londen afkomstige 22-jarige een van de meest besproken doe-het-zelf muzikanten van 2006 maakte. Zonder promotie en vrijwel geen geld bereikte zijn eerste release, de Full Fat EP, de eerste plaats van Amazon's singles chart. De schuifelende beats; Faulkner's relaxte stem en heftige kreten; de stevige blues riffs; het 'tikken' op de snaren - ze raakten iedereen die een optreden van hem bijwoonde, waardoor de lowkey release van 3.000 exemplaren snel uitverkocht was. Met de behendige benadering van de gitaar, is het net zo opwindend om naar Faulkner te kijken als het is om naar hem te luisteren. 'Tikken,' legt Faulkner uit, 'is het heel hard plukken van de snaren met je andere hand, je 'picking' hand. Je kunt geluid uit beide kanten van de snaren krijgen. Er zijn bepaalde fretten waarbij dat heel goed werkt - je krijgt twee noten en die harmoniëren dan met zichzelf. Het klinkt alsof er meer is dan er in feite is. Er komen geluiden uit beide kanten van de gitaar.' Nadat hij op zijn 13e voor het eerst een gitaar in handen kreeg bracht hij de rest van zijn tienermiddagen door met oefenen. Hij maakte zulke snelle vorderingen dat hij al op zijn 16e een plaats kreeg op de prestigieuze Academy Of Contemporary Music in Guildford. Onder begeleiding van het Hoofd van Gitaar van het college, de legendarisch innovatieve gitarist Eric Roche - die in 2005 op slechts 37-jarige leeftijd overleed - ontwikkelde Faulkner zich snel. 'Het was Rock School,' geeft hij toe. Maar terwijl andere studenten serieus bezig waren met heavy metal, ging hij door met zijn eigen stijl van ritmisch, schokkend spelen.

Faulkner begon zelf te schrijven en op te treden. Een uitgeefdeal en op platendeal - de laatste met Ugly Truth, een nieuwe dochter van SonyBMG - volgde snel. Zijn tweede release, de UFO EP, kwam eind vorig jaar uit. De eerste track, geschreven met zijn broer, is een voortkabbelend, aanstekelijk deuntje dat hem een staande ovatie opleverde tijdens een van Jo Whiley's Little Noise shows (waarbij hij het podium deelde met Coldplay's Chris Martin, Lily Allen & The Automatic).

Inmiddels stevent Faulkner in thuisland Engeland af op een recordverkoop van 1 miljoen (1) exemplaren van zijn debuutalbum Hand Built By Robots. Dit album is nu ook in Nederland verkrijgbaar. Begin januari is Newton Faulkner in Nederland om zijn nummers live aan het publiek te presenteren.

Promo Hand Built By Robots
http://www.youtube.com/watch?v=pfx8kjNuSNQ&eurl=http://www.newtonfaulkner.com/youtube.php

Video Dream Catch Me
http://www.youtube.com/watch?v=YN4lAndjB1E&eurl=http://www.newtonfaulkner.com/youtube.php

Shows Newton Faulkner
MA 07.01 Paradiso, Amsterdam - zaal open 19.00 uur / aanvang 20.00 uur / ¤ 12,- DI 08.01 Doornroosje, Nijmegen -zaal open 19.30 uur / aanvang 20.15 uur / ¤ 12,- WO 09.01 Tivoli De Helling, Utrecht - zaal open 20.00 uur / aanvang 20.30 uur / ¤12,-

www.newtonfaulkner.com - www.myspace.com/newtonfaulkner


- EINDE PERSBERICHT -

Promo van album is opvraagbaar!

Beeldmateriaal is te downloaden van www.het-monumentale.nl/downloads.php

Er zijn telefonische interviewmogelijkheden, alsook op de concertdagen zelf.

Er zijn actiemogelijkheden waarbij zowel album als concertkaarten verloot kunnen worden.

Wil je zelf bij een van de shows aanwezig zijn voor recensie/verslag of gewoon met je liefde, laat het me weten! Er is (beperkte) gastenlijst.

HET MONUMENTALE

promotie & educatie voor de muzieksector

Evelyne Levêke

Jansveld 31, 3512 BE Utrecht

Postbus 553, 3500 AN Utrecht

M: 06 - 4500 8427 - F: 08 - 4224 8808

evelyne@het-monumentale.nl - www.het-monumentale.nl

Lees Verzameld Werk, de nieuwsbrief van Het Monumentale. Abonneer nu!

Check ook Dizkuzz - forumdiscussies met en over de muziekbizz - www.dizkuzz.nl