Nederlandse Tafeltennisbond

tafeltennisleider 1
NTTB/ Afdeling Oost organiseert cursus tafeltennisleider 1

NTTB/ Afdeling Oost organiseert cursus tafeltennisleider 1

De NTTB/ Afdeling Oost organiseert bij L.T.T.C. De Toekomst te Lochem op maandag 7 en 14 januari de cursus Tafeltennisleider 1.

Waarom een cursus Tafeltennisleider 1?
Tafeltennis kan en wil beter scoren op het gebied van jeugdbegeleiding. Dat bleek onlangs weer uit een onderzoek. Binnen de nieuwe opzet van de opleidingen willen we daar nadrukkelijk iets aan gaan doen: vandaar een cursus Tafeltennisleider 1 in de Afdeling Oost! Begeleiden omvat veel verschillende elementen. Bij de ene begeleider zal dit goed in orde zijn, maar een andere begeleider is mogelijk ergens minder in bedreven. Binnen de opleiding komen veel aspecten van begeleiden aan de orde. Het is aan de deelnemer om er uit te halen wat voor hem of haar geschikt is.
Voor wie?
De opleiding is interessant voor meerdere doelgroepen. Ouders die gevraagd worden om hun kind te begeleiden bij competitiewedstrijden en /of toernooien vinden hier zeker geschikte informatie. Ook (jonge) senioren die graag een jeugdteam willen begeleiden worden op weg geholpen. Wie aspiraties heeft om een team op hoger niveau te coachen zal hier waarschijnlijk te weinig over het onderwerp vinden. Waaruit bestaat de opleiding?
De opleiding bestaat, zoals alle toekomstige opleidingen, uit 3 delen:


1. Het zelfstandig doornemen van informatie.

Voor deze opleiding ontvangen de deelnemers twee boekjes die zeer veel achtergrondinformatie bevatten over het begeleiden van jeugd bij tafeltenniswedstrijden. Er worden praktische opmerkingen gemaakt over de gang van zaken bij competitiewedstrijden en bij het deelnemen aan toernooien, maar ook wordt ingegaan op de padagogische kant met zelfs een stukje over mentale begeleiding. Voor begeleiders die een tafeltennisachtergrond hebben worden al tips in de richting van coaching gegeven. Voor het geval er een ongelukje gebeurt staan er zelfs wat EHBO zaken in.


2. Het bijwonen van twee bijeenkomsten.

Voor tafeltennisleider 1 gaat het slechts om twee bijeenkomsten van ongeveer beide een dagdeel. Tijdens de bijeenkomst wordt de stof uit de boekjes niet herkauwd, maar worden wel thema's met betrekking tot begeleiden aangesneden onder leiding van een ervaren docent (b.v. het eigen voorbeeld van een begeleider en spelregelzaken). Maar ook het tafeltennis in de praktijk komt aan bod! Door hier met elkaar over te praten en zelf te doen krijgen die onderwerpen een heel andere dimensie. Bovendien is het leuk om met andere begeleiders kennis te maken. Je kunt dan tevens beluisteren hoe het er bij andere verenigingen aan toe gaat.


3. Het uitvoeren van praktijkopdrachten.

Bij de eigen vereniging dient een deelnemer een aantal opdrachten uit te voeren en deze in te sturen. Deze opdrachten zijn zo gekozen dat ze passen bij de kerntaken waar een begeleider voor komt te staan:

Ø het begeleiden van sporters met oog voor veiligheid en hygiëne,

Ø het regelen van wedstrijdzaken,

Ø het helpen bij het organiseren van activiteiten.

Bij iedere rubriek passen opdrachten die er in het algemeen voor bedoeld zijn om er iets over op papier te zetten en de onderwerpen tevens te bespreken met een kaderlid van de vereniging. Waar en wanneer?
De cursus Tafeltennisleider 1 wordt gehouden bij: L.T.T.C. De Toekomst
Koedijk 64
7241 CL Lochem
0573-256877

De bijeenkomsten staan gepland op maandag 7 en 14 januari 2008 van 19.30 - 22.30 uur. Wanneer u wel interesse heeft voor de cursus maar op 20 januari niet beschikbaar bent, maak dit dan kenbaar aan het secretariaat van de NTTB/ Afdeling Oost, secretaris@nttb-oost.nl Bij voldoende animo zal op een later tijdstip een tweede cursus gepland worden. Wanneer geslaagd?

Een ieder die het afgesproken aantal opdrachten instuurt, hier een voldoende voor scoort en in het bezit is van het bewijs van deelname aan de bijeenkomst, ontvangt het certificaat Tafeltennisleider 1. U staat dan geregistreerd als Tafeltennisleider en er zal van tijd tot tijd vanuit de NTTB contact met u gezocht worden om te horen hoe het begeleiden verloopt.

Contact onderhouden met geslaagden heeft een drieledige bedoeling;


- de opleiders horen wat er speelt op het gebied van begeleiden en kunnen die informatie eventueel verwerken in toekomstige versies van een opleiding,


- de begeleider kan nog eens terugkomen op zaken die tijdens de opleiding werden genoemd of geschreven en daar vragen over stellen,


- tevens zou het hebben van contact wel eens een bindende werking kunnen hebben en dat zou in ieders belang zijn.

Kosten:
De kosten voor de opleiding bedragen 25 euro per persoon. Voor dit bedrag ontvangt u de genoemde boekjes, informatie over de uit te voeren opdrachten en het recht om deel te nemen aan de bijeenkomsten. Indien u lid bent van een vereniging in de afdeling Oost, ontvangt u van het afdelingsbestuur bij het tonen van het diploma 12.50 euro retour.

Opgave
Opgave en informatie bij secretaris@nttb-oost.nl