Amsterdam RAI

MINIster van der hoeven opent Horecava 2008 met oproep tot innovatie

Het allerlekkerste broodje proeven, je eerste insectenbonbon eten, supersnel leren mixen, theecocktails maken, debatteren over gezonde gastronomie, topkoks zien strijden om het meest innovatieve gerecht of de mooiste hotelkamers ontdekken. Het kan allemaal op de Horecava van 7 tot en met 10 januari in Amsterdam RAI. Ieder horecasegment krijgt op Horecava zijn eigen trendwereld met opvallende producten, bijzondere proeverijen, leerzame workshops en pittige debatten. Beleving staat voorop bij de werelden MARKT, HOTEL, N8LEVEN, L.A.B. en STRAND voor restaurateurs, hoteliers, het uitgaanscircuit, clubs en seizoenshoreca. Natuurlijk is Horecava ook het moment om economisch nieuws over de branche bekend te maken. Voor de pers zijn er vier bijeenkomsten:


* Maria van der Hoeven, minister Economische Zaken, opent Horecava 2008 en gaat in op het belang van innovatie voor de horecabranche.


* Jeu Claes, directeur Koninklijk Horeca Nederland geeft het startschot voor het 125-jarig jubileum van de branchevereniging en belicht de economische stand van zaken. Daaruit blijkt dat het bedrijfsresultaat in de horeca in 2008 zal afnemen, mede door de schommelingen in het consumentenvertrouwen, de hogere loonkosten en de stijging van de inkoopkosten. Ook blijft de horeca het komend jaar geconfronteerd met een arbeidskrapte.


* Horecava Innovation Award: de minister maakt bekend wie de prijs voor de beste innovatie in de branche in de wacht sleept. Zestien bijzondere producten zijn genomineerd waaronder rood vlees, zoals biefstuk, voor in de magnetron, een kelneroproepsysteem voor meer service en producten die inspelen op het komende rookverbod als een rookcabine en asbak-plantenbak. Rode draad bij de inzendingen was bewuste voeding, beleving en efficiency.

Na afloop van de opening maakt de minister een korte rondgang over de Horecava waarbij zij de trendwerelden MARKT en L.A.B. bezoekt, de website van het Horeca Branche Instituut lanceert én de prijs uitreikt voor:


* Het Allerlekkerste Broodje van Nederland (omstreeks 11.45 uur):deze wedstrijd van de Stichting Fastfood- en IJsbedrijven viert haar 25-jarig jubileum door het Allerlekkerste Broodje te kiezen uit de winnaars van de afgelopen kwart eeuw. De minister maakt samen met jurylid Joop Braakhekke bekend welk van de 4 genomineerde broodjes de prijs ontvangt.

Persbriefing Horecava: maandag 7 januari: 13.00 - 13.15 uur

Koninklijk Horeca Nederland neemt horecabranche onder de loep Naar aanleiding van zijn speech tijdens de opening over trends & cijfers in de horeca beantwoordt Jeu Claes, directeur Koninklijk Horeca Nederland, vragen en is er een persbericht met alle informatie beschikbaar.

Insecten Spektakel: dinsdag 8 januari: 11.30 - 12.30 uur

Culinaire presentatie van insecten als gerecht

Sprinkhaanbonbon of meelwormenquiche? Bezoekers kunnen alleen vandaag op de Horecava ontdekken welke culinaire mogelijkheden insecten bieden. Bovendien geeft prof. A. van Huis, entomoloog Universiteit Wageningen, uitleg over dit 'vlees van de toekomst'. Na afloop is er voor de pers gelegenheid tot het stellen van vragen in het Wedstrijdrestaurant. Georganiseerd door Koks- en Gastvrijheidsgilde, Ruig Wild & Gevogelte, Wageningen Universiteit en Horecava.

Foodservice Monitor Jaarrapport 2008: dinsdag 8 januari: 10.00 - 13.00 uur

Omzet en trends in buitenshuisconsumptie

Bijna 19 miljard heeft de Nederlandse consument in 2007 uitgegeven aan buitenshuis-consumptie (dus incl. supermarkten en horeca). Meer cijfers over 2007, de verwachtingen over de omzetgroei tot 2015, trends en het belang van formules komen aan bod in deze presentatie van het Foodservice Instituut Nederland.

Perskamer en parkeren

Tijdens deze Horecava is de perskamer Hal 8 geopend. Hier krijgt u op vertoon van uw perslegitimatie toegang tot bovengenoemde activiteiten. Voor uitgebreide informatie over Horecava 2008 en aanmelding voor opening en persbriefing kunt u contact opnemen met de afdeling Press & PR van Amsterdam RAI, Anita Kanters, tel.: 020 - 549 1212, mobiel 06-5425 5354 of e-mail: a.kanters@rai.nl. Ook is het noodzakelijk om vooraf de speciale Preferred Parking kaart aan te vragen indien u met de auto komt, zodat u bij het RAI-complex kunt parkeren. Horecava 2008 is van 7 tot en met 10 januari geopend van 11.00 tot 18.00 uur. De perskamer is maandag 7 januari om 9.30 uur al geopend.

Met hartelijke groet,

Anita Kanters

Press & PR Manager Horecava
Amsterdam RAI â"' RAI Exhibitions â"' Postbus 77777 â"' 1070 MS Amsterdam T direct 020 549 15 36 â"' F 020 644 50 59â"' a.kanters@rai.nl â"' www.rai.nl