Gemeente Rotterdam

De eerste raadscommissievergaderingen van 2008 vinden plaats op 8, 9 en 10 januari 2008. Ook is er een buitengewone raadsvergadering waarin de burgemeester zijn nieuwjaarstoespraak houdt en is er aansluitend een actualiteitenuur.

Commissie Maatschappelijke Ondersteuning, Volksgezondheid, en Participatie

Commissie oriënteert zich op ouderenbeleid

Dinsdag 8 januari, 9.00 uur, Stichting Rotterdamse Volksuniversiteit, Heemraadssingel 275/277 en St. Welzijnsbehartiging Chinezen in Rotterdam (St. Wah Fook Wui), Graaf Florisstraat 45

De commissie heeft een externe oriëntatie over het thema ouderenbeleid en bezoekt daarom de Volksuniversiteit en het Chinese bejaardenhuis Wah Fook Wui.

De Volksuniversiteit verzorgt Middelbaar Onderwijs voor Ouderen (MOVO). Als onderdeel van het programma woont de commissie een hoorcollege bij.

Verder schetst de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid de grote lijnen van het ouderenbeleid van de gemeente Rotterdam. De stichting Maatschappelijke Dienstverlening Delfshaven en stichting Pluspunt geven een toelichting op de diverse activiteiten die voor ouderen worden georganiseerd. De heer Harinandan Singh, sociaal psycholoog, presenteert zijn visie op een kwaliteitsverhoging van het seniorenleven. In het Chinese bejaardenhuis wordt een toelichting gegeven op het ontstaan van en de dagelijkse gang van zaken in het bejaardenhuis. Daarna volgt een lunch, waarbij kan worden gesproken met vertegenwoordigers van de Seniorenadviesraad Delfshaven, de stichting Anders Ouder Worden (AOW) en bewoners van het bejaardenhuis.

Commissie Fysieke Infrastructuur, Buitenruimte en Sport

Commissieleden op bezoek in Vreewijk

Woensdag 9 januari, 9.30 uur, Zalencentrum Rustburcht, Strevelsweg 744/746

De commissieleden maken een wandeling door de wijk Vreewijk. Onlangs is de concept-wijkvisie Vreewijk gepresenteerd door de deelgemeente Feijenoord en de corporatie Com.Wonen. Tijdens het bezoek geven diverse bewonersorganisaties hun reactie op deze visie en specifiek op het voornemen om een deel van de wijk te slopen. Ook de deelgemeente en de woningcorporatie zijn aanwezig en verzorgen een gedeelte van de wandeling door de wijk.

Commissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur

Woensdag 9 januari, 14.00 uur

De commissie bespreekt de voortgang van een aantal openstaande moties met de wethouders Kaya en Geluk naar aanleiding van de halfjaarlijkse motierapportage van het college. Verder is het Jaarverslag Kinderopvang 2006 aan de orde en wordt een drietal rapporten besproken van de Inspectie voor Werk en Inkomen over Kinderopvang, waaronder de Rotterdamse situatie rond buitenspeelplaatsen bij kinderopvanginstellingen. Op verzoek van de commissie is ook het inspectierapport "Doorstart voor de Schooluitvaller" geagendeerd.

Commissie Economie, Sociale Zaken, Haven, Milieu en Verkeer

Donderdag 10 januari, 9.30 uur

De commissie bespreekt de stand van zaken van de economische kansenzones en de bedrijvenverbetergebieden. De economische kansenzones zijn ingesteld om het vestigingsklimaat in elf wijken in Rotterdam-Zuid te verbeteren. De regelingen gelden voor de periode 2005-2008. Onlangs is er een evaluatie van de eerste periode geweest, waarin gepleit wordt voor verlenging van de regeling kansenzones tot 2010 en uitbreiding naar het bedrijventerrein de Laagjes in IJsselmonde.

Verder komt het recent gepresenteerde actieprogramma om de Rotterdamse winkelgebieden te versterken aan de orde. Tenslotte is er aandacht voor de afdoening van een aantal moties over het instellen van de Rotterdam Internet eXchange (marktplaats voor tussenvragers en aanbieders van breedband- en internetdiensten), de verlenging van de proef voor het gratis OV voor 65+-ers en het zorgverlof voor bijstandsgerechtigden.

Commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen

Donderdag 10 januari, 19.30 uur

De commissie spreekt onder meer over het actieprogramma Maatschappelijke Integriteit. Door dit programma wil het college mensenhandel, malafide vastgoedhandel en criminele activiteiten rondom softdrugs aanpakken. Ook het preventief fouilleren staat op de agenda; de commissie bespreekt het maatschappelijk draagvlak, de opbrengsten en effecten daarvan.

Actualiteitenuur gemeenteraad

Donderdag 10 januari, + 14.45 uur, raadzaal

De onderwerpen zijn kort na 10.00 uur bekend. Voorafgaand aan het actualiteitenuur is er een buitengewone raadsvergadering vanaf 14.00 uur. De voorzitter, burgemeester I. Opstelten, houdt zijn nieuwjaarstoespraak. Namens de raad zal de waarnemend nestor reageren op de toespraak van de burgemeester.

Zowel de raadsvergadering als het actualiteitenuur worden live uitgezonden op internet www.rotterdam.nl
(gemeentebestuur/gemeenteraad/videoarchief). Ook zijn hier achteraf de beelden terug te zien per agendapunt.

Bron: Griffie, 03-01-2008