Gemeente Woerden

Bodemsanering en nieuwbouw Plantsoen van start

03 jan 2008
Op maandag 14 januari starten de saneringswerkzaamheden aan het Plantsoen in Woerden. Maandagavond 7 januari vindt in het stadhuis een informatiebijeenkomst plaats

Nadat het enige tijd stil is geweest rond de plannen voor bodemsanering en de nieuwbouw aan het Plantsoen, komt er nu schot in de uitvoering. De omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd.

Over het saneringsplan van 2005 bestaat inmiddels volledige overeenstemming tussen het garagebedrijf Van Vliet en de Shell. Er is nu opdracht verstrekt aan BAM Milieu. Nadat bekend werd dat in januari 2008 wordt gestart, is de gemeente Woerden in december betrokken bij de afstemming van het werk.

Nieuwbouw
BAM Vastgoed buigt zich sinds eind 2006 over de resultaten van de inspraak over de nieuwbouw tussen Plantsoen, Hogewalstraat en Achterstraat. Een andere ontsluiting van de parkeergarage en aandacht voor de bebouwing aan de Hogewalstraat vroegen veel tijd. De architect werkt onder andere nog aan de praktische uitvoering van de onderliggende parkeergarage. In februari 2008 zal de inspraakrapportage afgerond zijn.

Tijdelijke wegomlegging
De werkzaamheden voor de bodemsanering starten 14 januari 2008. Begonnen wordt met het tijdelijk omleggen van de rijweg en het aanbrengen van hekwerken, keten en een waterzuiveringsinstallatie (zie bijgaande plattegrond). De tijdelijke omlegging duurt ongeveer zes weken. De Hogewal blijft toegankelijk voor alle soorten gemotoriseerd verkeer.

Schouw
Vóór 14 januari begint men al met het schouwen van de omringende panden . Hiervoor worden de omwonenden en de gebruikers de komende weken rechtstreeks benaderd door het onderzoeksbureau dat al eerder schouwingen verrichtte.

Bodemsanering
De vervuiling ligt onder de weg Plantsoen en de plaats van voorheen het garagebedrijf Van Vliet. Deze verontreiniging ligt ten minste vijftien meter afstand van de bestaande in gebruik zijnde panden. Na de omlegging van de weg, wordt het tankstation gesloopt en gaat de bodemsanering fase 1 van start.

De eerste fase betreft een ontgraving ten oosten van de tijdelijke wegomlegging. Dit is tussen het huidige trottoir bij de voormalige plaats van het garagebedrijf en de binnengracht. Als fase 1 gereed is, wordt de rijweg aan het Plantsoen door middel van een klinkerbestrating hersteld. Deze bestrating blijft tot na de realisering van de nieuwbouw. Op het voormalige terrein van het garagebedrijf voert men hierna fase 2 uit.

Er wordt in beide fasen gegraven tot een diepte van 3,5 meter. Er komen damwanden en men werkt met sleufbekisting. Daaromheen komen hekwerken. De waterzuiveringsinstallatie wordt aangepast aan de aard en de omvang van de vervuiling. De installatie kan gedurende het werk in grootte variëren. Eind maart 2008 is volgens planning de bodemsanering klaar.

Verkeerssituatie 1e en 2e fase
Tijdens de hele bodemsanering heeft alle gemotoriseerde verkeer vrije doorgang naar de Hogewal.

Géén langzaam verkeer en parkeren
Fietsers en voetgangers worden verwezen naar de Achterstraat en weggehouden van de rijweg tussen de Achterstraat en de Hogewal. Op dit gedeelte kan tijdens de bodemsanering ook niet worden geparkeerd.

Bereikbaarheid Plantsoen 12 t/m 18 en Hogewalstraat Tijdens de 1e en 2e fase is het gedeelte Plantsoen onder aan de Hogewal bij de aansluiting met de Hogewal afgesloten. De panden aan het Plantsoen met de huisnummers 12 t/m 18 en de Hogewalstraat kunnen deze tijd alleen via de Hogewalstraat worden bereikt. De bewoners wordt gevraagd hier rekening mee te houden.

Informatiebijeenkomst maandagavond 7 januari
Voor omwonenden en andere belangstellenden is er de gelegenheid een toelichting op de werkzaamheden te krijgen. Samen met BAM Milieu organiseert de gemeente Woerden een informatiebijeenkomst. Deze vindt plaats op maandag 7 januari 2008 om 19.30 uur in het stadhuis, zij-ingang aan De Bleek.

Aanwezig zijn de heer Piet van Egmond (BAM Milieu), de heer Diederik Korse (projectleider civiele werken), de heer Dick Doorn (wijkopzichter binnenstad) en de heer Cees Vermeulen (Coördinator Plantsoen/Van Vliet). Graag vooraf per telefoon: 428 361 of per email: vermeulen.c@woerden.nl aanmelden indien u van deze uitnodiging gebruik maakt.

Inloopmogelijkheid / meldingen
BAM Milieu beperkt tijdens het werk de overlast zo veel mogelijk en doet ook zijn best om er samen met de gemeente voor omwonenden te zijn.

Voor vragen of mededelingen kan gebruik gemaakt worden van:
- inloopmogelijkheid, wekelijks op dinsdagmorgen van 9.30 tot 10.00 uur in de bouwkeet op het werkterrein aan het Plantsoen. De wijkopzichter is daarbij aanwezig;

- de gemeentelijke klachtenlijn, telefoon (0348) 430 966, ook in de weekeinden. Er wordt dan contact gelegd met de wijkopzichter. Buiten werktijden wordt doorgeschakeld.

Grondwatersanering
De bodemsanering wordt gevolgd door een sanering van het grondwater. De grondwatersanering neemt circa 1 tot 1,5 jaar in beslag. Deze is straks in het straatbeeld niet zichtbaar. Afhankelijk van de bevindingen tijdens de bodemsanering wordt langs de binnengracht nog wel een kleine zuiveringsinstallatie in stand gehouden.

Begrip gevraagd
De gemeente wijst u op het belang van de bodemsanering en vraagt ook om begrip dat er op sommige momenten enig ongemak kan zijn. De medewerking om dit project in een zo kort mogelijke tijd met goed gevolg te kunnen afronden, is daarbij nodig en wordt zeer op prijs gesteld.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |