Tuchtraad Financiële Dienstverlening van start

07/01/2008 10:03



Verbond Van Verzekeraars



Per 1 januari 2008 heeft het Verbond van Verzekeraars de Tuchtraad Financiële Dienstverlening ingesteld. Deze onafhankelijke Tuchtraad, verbonden aan het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid), behandelt de klachten van klanten over het gedrag van de verzekeraars. De Tuchtraad Financiële Dienstverlening, samengesteld uit onder meer prominente juristen, zorgt voor een solide fundament van de zelfregulering door toetsing aan belangrijke bindende gedragscodes en regelingen van het Verbond van Verzekeraars.

De Tuchtraad biedt de consument een extra loket in aanvulling op de bestaande bemiddeling en geschillenbeslechting van het Kifid. In die kortlopende procedures, die een bindende uitspraak kunnen opleveren, wordt beoordeeld of een verzekeraar zich in een concreet geval redelijk heeft opgesteld. Bij de Tuchtraad gaat het om een principiële toetsing van het gedrag van de verzekeraar aan bijvoorbeeld in de branche geldende gedragsregels. Het gaat hier om zelfregulering die bindend is voor de leden van het Verbond van Verzekeraars. Voorbeelden hiervan zijn de gedragscodes op het vlak van persoonlijk onderzoek, letselschade en privacy van klanten.

Daarnaast vervangt de Tuchtraad ook de Raad van Toezicht Verzekeringen. Bij de Raad van Toezicht Verzekeringen kwamen klachten van consumenten met een tuchtrechtelijk aspect aan de orde. Over talloze geschillen zijn hier gezaghebbende uitspraken gedaan die hebben geleid tot meer helderheid voor consumenten en de branche in de vorm van jurisprudentie. Prominente en onafhankelijke juristen bij de Tuchtraad zullen ervoor zorg dragen dat net zoals bij de Raad van Toezicht Verzekeringen de goede naam en faam van de verzekeringsbranche in het belang van de consument en de branche wordt bewaakt.