Gemeente Edam-Volendam

Samenvatting nota gemeentelijk grond uitgiftebeleid inzake grond- en reststroken

Hetcollege van burgemeester en wethouders heeft besloten om het beleid dat aan recognitie-overeenkomsten ten grondslag ligt drastisch te veranderen. Dit zal voor huurders van een strook grond veel gevolgen hebben.

Wat is het recognitiebeleid

Het huidige recognitiebeleid houdt kortweg gezegd in dat een eigenaar van een woning een strook grond voor, naast of achter zijn woningperceel van de gemeente kan huren, zoals een reststrook groen die bij de bestaande woning wordt gevoegd. De eigenaar van de woning betaalt hiervoor een jaarlijkse huur aan de gemeente.

Nieuw beleid

Het nieuwe beleid betekent kort gezegd dat:


1) er een afbouwregeling wordt ingevoerd voor degenen die een huurcontract met de gemeente hebben gesloten voor een strook grond. Deze regeling houdt in dat bij de verhuizing of het overlijden van de huurder(s) van de strook grond aan de nieuwe eigenaar van de woning een aanbod wordt gedaan om de grond onder een aantal voorwaarden te kopen. Dit betekent dat op de lange termijn er geen mogelijkheid meer is om grond van de gemeente bij een woning te huren.


2) de jaarlijkse vergoeding van alle thans lopende huurcontracten in de jaren 2008, 2009 en 2010 wordt verhoogd. Om de kosten beheersbaar te kunnen houden is een verhoging van de vergoedingen noodzakelijk. Tevens is hierbij een basisbedrag ingesteld. Dit houdt in dat men jaarlijks een basisbedrag van EUR 25,-, én een huursom verschuldigd is. Verder kunnen de huidige huurders (van een strook grond) deze tegen een lagere prijs kopen, te weten tegen EUR 75,- per m² (excl. BTW). Dit is een eenmalige aanbieding voor een bepaalde termijn.

Ad 1)

Als de woning van eigenaar wisselt, dan vervalt sowieso het indertijd gesloten huurcontract. Hierdoor vervallen na verloop van tijd (afbouwregeling) bijna alle huurcontracten op termijn. De nieuwe eigenaar kan dan wel de grond kopen, zoals verder wordt aangegeven onder ad 2.

De verkoop van de grondstroken heeft de volgende voordelen voor de gemeente:


- geen
onderhoud;


- extra
inkomsten;


- op termijn minder administratiekosten dan bij verhuur;


- minder ambtelijke capaciteit.

De afbouwregeling heeft verder als positief effect dat men op de hoogte is van de omstandigheid, dat bij eigendomswisseling de grond alleen kan worden gekocht. In deze regeling zit een bepaalde overgangstermijn, die alleszins redelijk is en goed gemotiveerd kan worden.

Ad 2)

Het huidige huurcontract blijft uiteraard van kracht als de grond niet wordt gekocht. Immers het huurcontract vervalt alleen bij een eigenaarswisseling of bij tussentijdse beëindiging. Wel dient de huidige huurder vanaf 1 januari 2008 een hogere huurwaarde te betalen. De huidige huur van 1 t/m 20 m² grond is EUR 13,61 per jaar. De huur gaat vervolgens in drie stappen jaarlijks omhoog.


1 t/m 20 m²

jaar huurwaarde basis totaal

(2008) EUR 20,- + EUR 25,- = EUR 45,-

(2009) EUR 31,- + EUR 25,- = EUR 56,-

(2010) EUR 46,- + EUR 25,- = EUR 71,-.

De overige huurwaarden worden:

21 t/m 50 m²

(2008) EUR 34,- + EUR 25,- = EUR 59,-

(2009) EUR 51,- + EUR 25,- = EUR 76,-

(2010) EUR 77,- + EUR 25,- = EUR 102,-.

51 t/m 100 m²

(2008) EUR 85,- + EUR 25,- = EUR 110,-

(2009) EUR 128,- + EUR 25,- = EUR 153,-

(2010) EUR 191,- + EUR 25,- = EUR 216,-.

> 100 m²

(2008) EUR 119,- + EUR 25,- = EUR 144,-

(2009) EUR 179,- + EUR 25,- = EUR 204,-

(2010) EUR 268,- + EUR 25,- = EUR 293,-.

De oude verkoopprijzen voor gemeentelijke grond- en reststroken waren EUR 86,- per m² (onbebouwbare grond) en EUR 136,- per m² excl. BTW. (bebouwbare grond).

Naar aanleiding van het nieuwe beleid en de bijbehorende prijsverhogingen is besloten enigszins aan de huidige gebruikers van gemeentegrond tegemoet te komen, door de gebruikers in de gelegenheid te stellen de in gebruik zijnde gemeentegrond aan te kopen tegen een gereduceerde verkoopprijs van EUR 75,- per m² (excl. BTW.)

Tevens merken wij op dat de kopers naast het aankoopbedrag, nog notariskosten, kosten kadastraal recht, etc. verschuldigd zijn.

Let op: vanaf datum bekendmaking geldt een hogere verkoopprijs per m². De grondprijs wordt vanaf deze datum, EUR 150,- m² per m² excl. BTW, voor zowel bebouwbare als onbebouwbare grond.

Wanneer de huidige huurder in de toekomst besluit de grond alsnog aan te kopen dan betaalt hij/zij de nieuwe (dan geldende) verkoopprijs.

Kabels en leidingen

Bij aankoop van de grond van de gemeente kan er een bepaling worden opgenomen in de verkoop-overeenkomst wanneer er kabels en leidingen in de te verkopen grond liggen. Dit houdt in dat er een erfdienstbaarheid kan worden gevestigd. In voorkomende gevallen kan de gemeente besluiten de grond niet te verkopen. Wij wijzen de huurders er overigens op dat de grond alleen kan worden bebouwd als er géén kabels in leidingen in de grond liggen én het bestemmingsplan zich daar niet tegen verzet. Hiervan zal niet worden afgeweken.

Slot

Doel van het nieuwe beleid is dat veel huurders van een strook gemeentegrond ervoor zullen kiezen om de grond te kopen tegen EUR 75,- per m² excl. BTW. Als zij van deze mogelijkheid gebruik maken dan heeft dat een aantal voordelen, zoals een waardestijging van de woning, het vervallen van de gebruiksbeperkingen als genoemd in de met de huurder gesloten huurovereenkomst én tot slot wordt de huurder eigenaar van de grond.

Vanzelfsprekend blijven het geldende bestemmingsplan en het planologische beleid sowieso van kracht. Indien u vragen hierover heeft dan verzoeken wij om hierover te bellen met telefoonnummers 398421, 398433 of 399246.

Burgemeester en wethouders van Edam-Volendam

de secretaris, de burgemeester,