Hulpverleningsdienst Groningen


Sense Noord Nederland: start eerstelijns hulpverlening voor seksualiteitshulpvragen

Gepubliceerd: 07 januari 2008, 09:48
Op maandag 7 januari 2008 krijgen Groningen, Friesland en Drenthe een centrum voor aanvullende seksualiteitshulpverlening (aanvullend op de huisarts), Sense Noord Nederland. Sense Noord Nederland is een alternatief voor de oude Rutgershuizen en biedt anoniem en laagdrempelig informatie en advies over seksualiteit zoals, soa, ongewenste zwangerschap en seksueel geweld. Dit als aanvulling op de reguliere gezondheidszorg. Vanaf 7 januari 2008 is Sense Noord Nederland bereikbaar op 0900 736 736 6 (0900-sensenn) èn via de website www.sensenoord.nl.

In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is landelijk een netwerk voor eerstelijns aanvullende seksualiteitshulpverlening voor jongeren tot 25 jaar opgezet met enkele regionale componenten, waaronder Sense Noord Nederland. Jongeren lopen het meeste risico op seksualiteitsproblemen en willen vaak anoniem of liever niet door de eigen huisarts geholpen worden. Met het verdwijnen van de Rutgershuizen onstaat er een leemte in de hulpverlening aan deze belangrijkrijke doelgroep. Maar Sense Noord Nederland ziet ook dat onder de bevolkingsgroep boven 24 jaar nog veel winst te behalen valt. Daarom willen zij de hele noordelijke bevolking bedienen met deze laagdrempelige vorm van hulpverlening.

Dus alle inwoners van de drie noordelijke provincies kunnen via het regionaal telefoonnummer, 0900 736 736 6 (0900-sensenn), terecht bij Sense Noord Nederland en indien gewenst een afspraak maken met een verpleegkundige, een arts of een maatschappelijk werker, afhankelijk van de hulpvraag. Bij Sense heeft men recht op maximaal twee consulten per hulpvraag. De hulp wordt betaald door het ministerie en is anoniem. Eventueel kan Sense doorverwijzen naar een andere gespecialiseerde hulpverlener. De bestaande soa spreekuren, opgezet en uitgevoerd door de drie noordelijke GGD'en, worden geïntegreerd in Sense Noord Nederland.
De website, www.sensenoord.nl, bevat een uitvoerig overzicht van het hulpverleningsaanbod in Noord Nederland en de organisaties die het bieden.

In onze noordelijke regio (Groningen, Friesland, Drenthe) wordt Sense Noord Nederland uitgevoerd door het Centrum Seksuele Gezondheid Noord Nederland (CSGNN), stichting Ambulante FIOM Noord Nederland, GGD Groningen, GGD Fryslân, GGD Drenthe en de poliklinieken Seksuologie van het Medisch Centrum Leeuwarden en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). GGD Groningen is door het ministerie aangewezen als coördinerende GGD.