VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 7 januari 2008
2008/001/MB

Stichting Buitenamstel Geestgronden en VUmc op weg naar fusie Betere zorg voor (psychiatrische) patiënten door intensieve samenwerking

Om de zorg voor (psychiatrische) patiënten te verbeteren, ondertekenden Stichting Buitenamstel Geestgronden (SBG) en VU medisch centrum (VUmc) eind december een samenwerkingsovereenkomst. Zo'n 40% van de mensen met lichamelijke klachten heeft namelijk vaak ook psychische problemen. Aan de andere kant hebben psychiatrisch patiënten vaak lichamelijke klachten die onbehandeld blijven. Vanaf 1 januari 2008 is hiermee het grootste centrum voor academisch psychiatrische behandeling in Nederland een feit. Uiteindelijk volgt, naar verwachting tussen 2010 en 2012, een volledige juridische fusie tussen beide instellingen.

Door de samenwerking tussen VUmc en SBG ontstaan er mogelijkheden voor nieuwe behandelmethoden. Bijvoorbeeld op het terrein van ouderengeneeskunde, onbegrepen lichamelijke klachten en terugdringing van onderbehandeling van lichamelijke klachten bij chronisch psychiatrisch patiënten. Achter de schermen ontwikkelden beide instellingen al verschillende gezamenlijke initiatieven om de patiëntenzorg te verbeteren. Zo start in januari 2008 het 'centrum voor ouderengeneeskunde Amsterdam - COGA VUmc'. Dit is een multidisciplinair dagcentrum voor patiënten met klachten als somberheid, verwardheid, dementie of de ziekte van Parkinson. In één dag worden zij door zowel de geriater, de neuroloog als de psychiater gezien en krijgen zij en hun naasten een diagnose en advies over de aanpak van de medische problemen en zorg. In de loop van 2008 en daarna volgen nog andere projecten waarbij SBG en VUmc hun krachten bundelen.

Achtergrond samenwerking

Voorheen had de psychiatrie een 'status aparte' binnen de algemene gezondheidszorg. Dat is niet langer wenselijk. In de top tien van meest voorkomende chronische ziekten staan vier psychiatrische aandoeningen: angststoornissen, depressie, verslaving en dementie. Door de samenwerking tussen SBG en VUmc komt er meer samenhang tussen de somatische en psychische gezondheidszorg. Daarnaast wordt er meer wetenschappelijk onderzoek op het terrein van psychiatrie mogelijk. Tevens wordt de positie van het vakgebied psychiatrie in de geneeskunde opleiding versterkt.

Samenstelling raad van bestuur SBG

Drs. Wouter van Ewijk, MBA, voorzitter raad van bestuur SBG treedt in die hoedanigheid per 1 januari 2008 toe tot de raad van bestuur VUmc. De raad van bestuur SBG zal dan verder bestaan uit mw. Joke van Lonkhuijzen-Hoekstra, MBA, MCM en hoogleraar psychiatrie Aartjan Beekman.

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Petra Timmer van de afdeling Communicatie van SBG, Tel. (020) 477 5100/06-25424000, of Jan Spee, communicatie VUmc, tel. (020) 444 3444. Alle persberichten zijn te vinden op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (