Openbaar Ministerie

Verdachten gewelddadige overvallen aangehouden

Den Haag, 7 januari 2008

De politie Haaglanden heeft 6 december 3 mannen aangehouden, zij worden verdacht van een serie gewelddadige overvallen op coffeeshops en belwinkels in Den Haag. Op 15 december werd nog een vierde verdachte aangehouden. Het gaat om drie mannen uit Den Haag van 22, 23 en 27 jaar oud en een en een 21 jarige man uit Pijnacker.

De mannen worden verdacht van het plegen van overvallen op de coffeeshops Toys, Florence en De Tulp en op de Belwinkel 'De Mier' in de periode van 13 november tot 4 december 2007. Bij de overvallen werd veel geweld gebruikt. De daders droegen bivakmutsen en bedreigden personeel en klanten met pistolen. Zij moesten op de grond gaan liggen en werden gefouilleerd. De buit bestond uit portemonnees, mobiele telefoons, simkaarten, sieraden, geld en handelsvoorraden wiet van de coffeeshops.

De politie kwam de verdachten op het spoor doordat een telefoon die bij de één van de overvallen werd buitgemaakt gebruikt werd.

De drie hoofdverdachten zitten in voorlopige hechtenis. Zij zaten tot afgelopen donderdag in beperkingen. Op 18 maart is een eerste pro-forma zitting gepland voor drie hoofdverdachten. Tezijnertijd zullen alle verdachten zich voor de rechter moeten verantwoorden.