Politie Drenthe

Vuurwerkproject in Zuid-Oost succesvol

Overlast door vuurwerk teruggedrongen

Emmen, 07-01-2008 o Het vuurwerkproject in Zuid-Oost Drenthe is succesvol gebleken. De overlast door zwaar/illegaal vuurwerk hebben we kunnen terugdringen, onveilig vuurwerk is in beslaggenomen en veel verdachten zijn bekeurd of aangehouden.

Het vuurwerkproject heeft gedurende de maand december gedraaid. Belangrijk was dat we op alle meldingen van vuurwerkoverlast hebben gereageerd en dat bijna alle melders zijn teruggebeld. We hebben het voornemen om volgend jaar nog meer politiemensen op dit project te zetten, zodat de resultaten voor de melders nog beter worden. Langs deze weg willen we nog wel graag een signaal agfeven aan de ouders. We verbazen ons steeds weer, dat de ouders niet weten waar hun kinderen mee de straat op gaan. Veel kinderen hebben ook dit jaar weer zwaar illegaal vuurwerk aangeschaft.

Resultaten
Om een indruk te geven wat de politieinzet heeft opgeleverd, hierbij een overzicht van de resultaten van het "vuurwerkoverlastteam" in Zuid-Oost Drenthe.


* 28 vuurwerkpistolen met bijbehorende munitie en knal- en siervuurwerk zijn inbeslaggenomen (het gaat om 30 verdachten)
* 24 processen verbaal zijn opgenomen vanwege bezit en afsteken van illegaal vuurwerk (lawinepijlen,vlinderbommen, nitraatbommen en strijkers)

* 9 jongeren zijn doorgestuurd naar HALT

* In totaal hebben we ongeveer 240 kilogram vuurwerk inbeslaggenomen.

Neveneffecten
We hebben met het project een aantal neveneffecten bereikt. Als bijvangsten hebben agenten:

* een hennepkwekerij opgerold

* XTC pillen inbeslaggenomen

* een gestolen fiets aangetroffen

* een illegale zender uit de lucht gehaald
* een bekeuring uitgedeeld aan iemand die zich aan zijn aanhouding wilde onttrekken

* twee bekeuringen uitgedeeld wegens het niet voldoen aan bevel of vordering

* 8 verbalen uitgeschreven voor de invordering van het rijbewijs
* nog 20 bekeuringen zijn uitgedeeld wegens diverse overtredingen.

We hebben getracht de vuurwerkoverlast zo veel mogelijk te beperken, door in elk dorp enkele "raddraaiers" te verbaliseren. Ook mede door de berichten in de media heeft de politie het aantal overlastmeldingen kunnen beperken.