Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070807640

Vragen van de leden Van Bommel en Leijten (beiden SP) aan de ministers van Buitenlandse Zaken, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Justitie over Iraanse studenten op de TU Twente. (Ingezonden 4 januari 2008)


1
Kent u het bericht `TU's (Technische Universiteiten) laten Iraniërs niet meer toe'? 1)


2
Is het waar dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van universiteiten een garantieverklaring vraagt, waarin wordt uitgesloten dat Iraniërs in aanraking komen met nucleaire technologische kennis en dat zonder deze verklaring aan studenten uit Iran geen visum wordt verleend?


3
Is het waar dat u de technische universiteiten onlangs heeft verzocht terughoudend te zijn met de toelating van Iraniërs die in Nederland een technische studie willen volgen?


4
Welke precieze juridische basis acht u van toepassing voor de handelwijze van de IND en uw verzoek aan de technische universiteiten? Kunt u uw antwoord toelichten?


5
Kunt u, indien u de juridische basis mede relateert aan een resolutie van de VN, aangeven hoe andere lidstaten van de VN, bijvoorbeeld in de EU, hiermee omgaan?


6
Deelt u de opvatting van de Universiteit Twente dat nooit valt uit te sluiten dat studenten in contact komen met nucleaire kennis, waardoor studenten uit Iran in de praktijk in het geheel niet aan een Nederlandse technische universiteit kunnen studeren?


7
Is het u bekend dat de Universiteit Twente voorlopig ook geen Iraniërs meer aanneemt als medewerker? Is dit tevens op uw verzoek?


8
Wat betekenen genoemde maatregelen voor de huidige studenten uit Iran die met een geldige verblijfsvergunning in Nederland verblijven en aan een technische universiteit studeren?


9
Bent u van mening dat op deze wijze verspreiding van kennis van nucleaire technologie effectief kan worden tegengegaan?


1) www.utnws.utwente.nl/new/?artikel_ID=71205