Gemeente Aalten


04-01-2008
Bodendijk wordt fietsstraat
Herinrichting afgerond

Fietsstraat Bodendijk

Op 21 december jl is de herinrichting van de Bodendijk afgerond. Een groot deel van de Bodendijk heeft de functie 'fietsstraat' gekregen. Het resterende deel is ingericht als fietspad. De functie van beide delen van de Bodendijk is ook terug te vinden in de geplaatste openbare verlichting. De fietsstraat op de Bodendijk is niet uniek. Reeds meerdere plaatsen gingen Aalten voor, waaronder Berkelland en Enschede. De naam 'fietsstraat' is een functionele aanduiding

Definitie van een fietsstraat is:
Een fietsstraat is een straat binnen een verblijfsgebeid die functioneert als een belangrijke fietsverbinding en die wat vormgeving en inrichting betreft als zodanig herkenbaar is, maar waar ook in beperkte mate gemotoriseerd verkeer mag komen. Een belangrijk kenmerk is dat de positie van de motorvoertuigen ondergeschikt is aan die van de fiets

Onderstaande borden markeren de fietsstraat op de Bodendijk.

De instelling is echter nog niet compleet. In 2008 zal, wanneer andere wegen in het plan Aalten zuid (gelegen tussen de Bocholtsestraatweg-Keizersbeek-Slaadreef-Europalaan-spoorlijn-Dijkstra at-Plein Zuid) zijn heringericht, een 30 km-zone conform het bovengenoemde gebied worden ingesteld.
Ook maakt de fietsstraat Bodendijk een onderdeel uit van een breder fietsnet. Zo sluit deze aan op de fietsstroken op Plein Zuid richting station en centrum, ontsluit het de aanliggende wijken en wordt deze weg gebruikt als schoolroute voor het fietsende verkeer. De fietsstraat is uitgevoerd in rode loper van asfalt, breed ca. 2,50 meter, met aan weerszijden een strook van klinkers die een breedte hebben van ca. 0,80 meter. De functie van de klinkerstrook is tweeledig. Enerzijds als onderdeel van de rijloper voor het (vracht)autoverkeer en anderzijds om de veiligheidsmarge in te bouwen voor het fietsverkeer ten opzichte van geparkeerde voertuigen. De asfaltstrook bevordert het comfort voor de fietser. De 'gastpositie' van het gemotoriseerd verkeer zal er toe leiden dat zij achter de fietser blijven. Inhalen is dan alleen mogelijk daar waar het kan. Het parkeren dient buiten het 'fietsvak' te geschieden. Hiervoor zijn op de openbare weg aparte parkeervoorzieningen aangelegd, dan wel zijn er inritconstructies aangebracht t.b.v. het parkeren op eigen terrein.

Bij Plein Zuid gaat de fietsstraat over in een normale straat. De overgang vindt plaats ter plaatse van einde van de rode loper. Ter hoogte van de Pas gaat de fietsstraat richting de Hamelandroute (N313) over in een fietspad.

Om de snelheid op de fietsstraat laag te houden zijn er asverschuivingen en een drempelconstructie aangebracht. Ook heeft het verkeer op de Bodendijk voorrang op alle zijwegen. Dit is geregeld door de aangebrachte inritconstructies bij de zijwegen of door instelling van voorrangskruisingen. Daarnaast wordt middels signaleringslijnen en borden ter hoogte van de kruising van de fietsstraat met de Singelweg aandacht gevraagd voor deze voorrangsmaatregel.
Voor de voetganger is een aparte voetbrug over de beek aangelegd die aansluit op de bestaande (voet)paden.