Gemeente Reimerswaal


Schaatsbaan Hansweert

Geplaatst op: 07-01-2008
door: ()

Na een eerste vorstperiode hebben ons van verschillende zijden vragen bereikt over de aanwezigheid van ijsbanen in de gemeente Reimerswaal. In verschillende kernen zijn ijsverenigingen actief. In overleg met deze verenigingen worden in Kruiningen, Yerseke en Krabbendijke ijsbanen gereed gemaakt. Het beheer van de banen berust in het geval van een vorstperiode wanneer er geschaatst kan worden bij de betreffende vereniging.
In Hansweert is weliswaar een terrein aanwezig dat geschikt is om gebruikt te worden als ijsbaan maar er is geen ijsverenging. Deze baan kon de afgelopen korte vorstperiode niet gebruikt worden om te schaatsen.

Een belangrijke oorzaak is het tijdstip van het maaien. De toevoer van het water is daardoor later dan normaal in gang gezet. Het water wordt hierbij vanuit een naburige sloot op de baan gepompt. De beschikbare hoeveelheid oppervlaktewater in deze sloot is echter grotendeels afhankelijk van de neerslag. In de periode tussen het maaien en het invallen van de vorst is er relatief weinig neerslag gevallen, waardoor er maar een beperkte hoeveelheid water kon worden opgepompt. Bij het invallen van de vorst was er helaas nog te weinig water in de baan aanwezig om de vorming van een goede ijsvloer mogelijk te maken.

Inmiddels is het peil van de baan op een aanvaardbaar niveau. We gaan er van uit dat bij een volgende koude periode, met voldoende vorstdagen, de schaatsbaan weer gewoon kan worden gebruikt. Echter de baan in Hansweert is door zijn ligging dichtbij de zeekant, relatief minder snel schaatsklaar.