VVD


7-1-2008

VVD wil geen vierdubbele lastenverzwaring automobilist

De brandstofprijzen aan de pomp bereiken een recordhoogte als gevolg van de hoge olieprijzen.

Het kabinet vindt dat niet genoeg en trakteert de automobilisten daarom op een leuk extra nieuwjaarscadeautje: een verhoging van de accijns op diesel (3 cent per liter) en LPG (1,5 cent per liter)! Met een mooie "milieustrik" er omheen, dat wel. Maar met milieu heeft het natuurlijk allemaal niets te maken. Des te meer met het vullen van de staatskas. Maar dat deert dit linkse kabinet niet. Automobilisten worden gewoon ouderwets uitgeschud. De automobilist is nu vierdubbel de klos:

- door verhoging van de olieprijzen;

- door verhoging van de accijnzen;

- die op hun beurt weer leiden tot hogere BTW afdrachten ;
- en door de BTW verhoging van 19 naar 20% zélf. En wat krijgt u daarvoor terug? Behalve langer in de file staan voor meer geld, krijgt u 74 nieuwe `dynamische route informatiepanelen' waarop u gezellig `samen' in de file filmpjes kunt kijken. Hallo, bent u er nog? Wat de VVD betreft kunnen Eurlings en De Jager naar de pomp lopen met hun voorstellen!

De VVD wil dat:

- de jaarlijkse accijnsindexering achterwege blijft. Dit scheelt ongeveer 1,2 cent per liter benzine 0,7 cent per liter diesel en 0,17 cent per liter LPG . Hiermee besparen de Nederlandse automobilisten in totaal 123 miljoen euro per jaar!

- het kabinet afziet van de aangekondigde accijnsverhogingen
- de aangekondigde verhoging van het BTW tarief van 19% naar 20% niet doorgaat

- het kabinet afziet van de verhoging van de luxebelasting (BPM)

Een simpele rekensom laat zien wat de desastreuze effecten zijn van de kabinetsmaatregelen. Zo is een middelgrote transportondernemer met 50 auto's op jaarbasis EUR 87.000 extra kwijt .
Ook `gewone' automobilisten zijn de klos. De voorstellen van de VVD maken dit ongedaan. Voor de gemiddelde dieselrijder bijvoorbeeld schelen de VVD-plannen bijna 5 cent per liter aan de pomp. Op jaarbasis scheelt dat bijna EUR 100! Geld dat nu direct in de zakken van Bos verdwijnt. De automobilist ziet daar niets van terug.

Voor nadere informatie:
Paul de Krom: p.dkrom@tweedekamer.nl