biggenprijzenschema verder gestegen Kostprijs big en vlees in nieuw Landelijk Biggenprijzenschema verder gestegen 7 jan 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

De berekende kostprijs van een big bedraagt volgens het Landelijk Biggenprijzenschema van januari 2008 ⬠53,26. De berekende kostprijs per kg varkensvlees bedraagt ⬠1,75. De kostprijzen zijn berekend op basis van de actuele voerprijzen en op basis van de technische en economische resultaten van het jaar 2006.

In het Landelijk Biggenprijzenschema worden de kostprijzen van een big en van een kg varkensvlees berekend. In de maand juli van ieder jaar worden deze kostprijzen uitgebracht. In de maand januari daarop volgend worden de kostprijzen opnieuw berekend op basis van de meest recente voerprijzen. De kostprijs van een big is in de kostprijsberekening toegenomen van ⬠49,12 in juli 2007 naar ⬠53,26 in januari 2008. Dit is de hoogste stand sinds 1998. De kostprijs van vlees is toegenomen van ⬠1,56 in juli dit jaar naar ⬠1,75 per kg vlees, de hoogste kostprijs sinds 1993. Sinds het schema van juli 2005 zijn de voerkosten met 50 tot 60 procent gestegen.

Op basis van deze kostprijzen kan bij een gegeven opbrengstprijs van varkensvlees een richtprijs voor biggen worden berekend, waarbij een eventuele winst of verlies evenredig tussen zeugenhouder en vleesvarkenshouder wordt verdeeld. Op basis van deze relatie komt het Landelijk Biggenprijzenschema tot stand, waarin bij een bepaalde vleesprijs (basisnotering) een biggenprijs is af te lezen (= wekelijkse richtprijs).

Het nieuwe Biggenprijzenschema is te downloaden. Evenals in juli zijn zowel een schema inclusief omzetbelasting als exclusief omzetbelasting beschikbaar. De gepubliceerde richtprijsnoteringen en voerprijscorrecties blijven gebaseerd op het schema inclusief omzetbelasting

Contact
Bert Bosma
Tel. 0320 - 293 505
bert.bosma@wur.nl