Technische Universiteit Delft

Microsatellieten volgen klimaatveranderingen op wereldniveau

De TU Delft en de Chinese universiteit van Tsinghua gaan met hun satellietprogramma een belangrijke bijdrage leveren aan het klimaatdebat. Uiterlijk in 2011 willen deze universiteiten twee satellieten in een formatievlucht in een baan om de aarde brengen. Deze satellieten volgen vaste en vloeibare deeltjes die in de atmosfeer zweven, zoals roetdeeltjes, en meten sneeuw- en ijshoogtes op aarde. De combinatie van deze metingen levert nieuwe inzichten in de invloed van luchtvervuiling op klimaatveranderingen.

Door satellieten in formatie dat wil zeggen: op vaste afstand van elkaar een baan om de aarde te laten draaien kunnen veel meer en betere waarnemingen worden gedaan dan met één satelliet. Twee satellieten in formatie genereren samen bijna drie keer zo veel data als 1 satelliet. Dus 1+1=3 en dat geldt niet alleen figuurlijk voor de samenwerking met de universiteit van Tsinghua maar ook letterlijk voor het verkrijgen van data. Het bijzondere aan dit programma is dat het vliegen in formatie voor het eerst met microsatellieten gebeurt. De inzet van microsatellieten vereist onder andere miniaturisatie van de elektronica. De faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI) van de TU Delft beschikt over unieke kennis op dit gebied. Daarnaast heeft de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek ervaring in het ontwikkelen van nano- en microsatellieten.

De twee universiteiten maakten hun plannen bekend na afloop van een tweedaagse workshop in Delft eind december 2007. De overeengekomen voorbereidingen van de missie staan in het teken van het verbeteren van het monitoren en voorspellen van klimaatveranderingen op wereldniveau door het doen van meer en betere vaste metingen. De missie van 2011 zal nieuwe inzichten verschaffen in de veranderingen op het gebied van natuur en milieu. De samenwerking tussen Delft en China betekent een intensieve multidisciplinaire samenwerking waarbij kennis over de nieuwste technologieën wordt gebundeld en waarbij kennis, ook in de vorm van studenten, tussen de landen wordt uitgewisseld.

Meer informatie

Prof.dr. E.K.A. Gill, Space Systems Engineering, faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, 015 278 7458, e.k.a.Gill@tudelft.nl

Drs. Charlotte de Kort, communicatie faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, 015 278 5361, C.G.W.deKort@tudelft.nl