Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 7 januari 2008 3 Ons kenmerk Uw kenmerk RWS/SDG/NW2007/2041/59160 - Onderwerp
Activiteitenplan en Begroting (APB) 2008, Dienstverleningsplan 2008 en Handhavingsplan 2008, van Kustwacht Nederland

Geachte voorzitter,

Hierbij bied ik u het Dienstverleningsplan 2008, Handhavingsplan 2008 en Activiteitenplan en Begroting (APB) 2008 van de Kustwacht Nederland aan. De Ministerraad heeft op 7 december 2007 ingestemd met de bovengenoemde plannen.

De Kustwacht Nederland Nieuwe Stijl is per 1 januari 2007 van start gegaan. Verkeer en Waterstaat is het coördinerend ministerie voor de Kustwacht en als zodanig coördineert zij de voorbereiding van de besluitvorming over het Handhavingsplan, het Dienstverleningsplan en het Activiteitenplan en Begroting. Volgens het Instellingsbesluit voor de Kustwacht van november 2006 stelt de Ministerraad de volgende documenten van de Kustwacht vast:

- Activiteitenplan en Begroting (APB): plan waarin is vastgelegd welke producten in het kader van de Kustwachttaken in het komende jaar worden geleverd, welke middelen daarmee zijn gemoeid en welke prioriteitsvolgorde bij de uitvoering wordt gehanteerd. Een overzichtsbegroting maakt hiervan deel uit. De Directeur Kustwacht stelt het APB op. Het APB is gebaseerd op het Handhavingsplan, het Dienstverleningsplan en een maatschappelijke belangenafweging ten aanzien van de uit te voeren kustwachttaken, gegeven de daarvoor beschikbare middelen.
- Dienstverleningsplan: plan waarin de gewenste output van de Kustwacht op het gebied van dienstverlening is geformuleerd voor het komende jaar. Het plan is opgesteld door Verkeer en Waterstaat/Rijkswaterstaat.

Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

RWS/SDG/NW2007/2041/59160


- Handhavingsplan: plan waarin de gewenste output van de Kustwacht op het gebied van handhaving is geformuleerd voor het komende jaar. Dit plan wordt opgesteld door de Permanente Kontaktgroep Handhaving Noordzee (PKHN) onder de verantwoordelijkheid van Justitie.

Het APB 2008 geeft aan op welke wijze de Directeur Kustwacht in 2008 uitvoering geeft aan de opgedragen taken. In dit plan zijn de beleidsbehoeften uit het Dienstverleningsplan 2008 en Handhavingsplan 2008 zo optimaal mogelijk afgestemd op het beschikbare materieel, personeel en financiële middelen.

Door middel van voortgangsrapportages legt de Directeur Kustwacht aan de Raad voor de Kustwacht verantwoording af over de uitvoering van het APB. Voorjaar 2009 zal het jaarverslag, door tussenkomst van de Raad voor de Kustwacht, voor déchargeverlening worden aangeboden aan de Ministerraad.

Een volledige beschrijving van de organisatiestructuur en verantwoordelijkheidsverdeling binnen de Kustwacht en tussen de betrokken ministeries is opgenomen in het bijgevoegde Besluit instelling Kustwacht.

In 2008 zal concreter vorm worden gegeven aan de ambities van de Kustwacht Nederland Nieuwe Stijl. Hiertoe moet aanvullend worden geïnvesteerd in werkwijze en organisatie van de Kustwacht. Het gaat onder andere om het realiseren van de buitengewone opsporingsbevoegdheid, het verder inrichten van faciliteiten op het Kustwachtcentrum voor Informatie Gestuurd Optreden en het beschikbaar krijgen van de (verbeterde) radarinformatie op de Noordzee. De daarvoor benodigde materiële investeringen worden gefinancierd uit de door de departementen overgedragen budgetten.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT

J.C. Huizinga - Heringa


---