VU Medisch Centrum

bb persbericht persbericht persbericht persbericht berich

Amsterdam, 7 januari 2008
2008/002/CA

Prof. dr. Erik Wolters voorzitter van internationale onderzoeksgroep ziekte van Parkinson

Tijdens het World Parkinson Congress in de RAI in Amsterdam, afgelopen december, is prof. dr. Erik Wolters, neuroloog aan VUmc en parkinsonspecialist, gekozen tot voorzitter van de Research Group Parkinson's Disease and Related Disorders. Hoofddoel van de onderzoeksgroep: wereldwijd verspreiden van kennis over deze neurologische aandoening.

De Research Group Parkinson's Disease and Related Disorders is onderdeel van de World Federation of Neurology, waar alle neurologen ter wereld automatisch lid van zijn. De Research Group houdt zich actief bezig met het wereldwijd bevorderen van de behandeling van de ziekte van Parkinson en andere bewegingsstoornissen door mondiale verspreiding van de kennis over deze ziekten en stimulering van onderzoek. Wolters: 'In het Westen hebben wij veel makkelijker toegang tot kennis over en onderzoek naar de ziekte van Parkinson dan in ontwikkelingslanden. De Research Group wil daarom de beschikbare kennis beter verdelen, onderzoek ook in niet-westerse landen stimuleren en behandelingsstrategieën laagdrempelig beschikbaar maken. Dat doen we bijvoorbeeld door in ontwikkelingslanden educatieve programma's te ontwikkelen en infrastructurele mogelijkheden voor behandeling en onderzoek te creëren.' Wolters hoopt met zijn benoeming Nederland en VU medisch centrum steviger op de kaart te zetten als land resp. universiteit waar veel onderzoek plaatsvindt naar de ziekte van Parkinson. Verder gaat hij zich inzetten voor een multidisciplinaire aanpak zodat Parkinsonpatiënten 'niet alleen bij een neuroloog maar ook bij een psychiater en revalidatiearts terecht kunnen.' De ziekte van Parkinson is een neurologische aandoening die ontstaat doordat zenuwcellen in de hersenen afsterven. De ziekte manifesteert zich niet alleen met traagheid, trillen, vooroverlopen en een starre gezichtsuitdrukking, maar ook met andere klachten, zoals reukstoornissen, depressies, cognitieve verslechtering en psychotische verschijnselen. De oorzaak is nog niet bekend; behandeling is vooralsnog gericht op symptoombestrijding. Momenteel hebben in Nederland tussen de 40.000 en 50.000 mensen Parkinson of een vorm daarvan. Door de vergrijzing zal dat aantal snel toenemen.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Caroline Arps, (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (