Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Van Gennip over een Unie tussen de Russische Federatie en Wit-Rusland (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2008/01/Beantwoording-vragen-van-het-lid-Van-Gennip-over-e.html) 07-01-2008 |

Samenvatting:

Inhoud:

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Gennip over een Unie tussen de Russische Federatie en Wit-Rusland. Deze vragen werden ingezonden op 13 december 2007 met kenmerk 2070806630.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Gennip over een Unie tussen de Russische Federatie en Wit-Rusland.

Vraag 1

Kent u de berichten over besprekingen tussen de Russische Federatie en Wit-Rusland, waarbij onder meer zou worden gesproken over het vormen van een Unie tussen beide landen? Kloppen berichten dat al bij het bezoek van de Russische president aan Minsk op 13 en 14 december 2007 een akkoord zou kunnen worden bereikt? 1)

Antwoord

Ja.

Te oordelen naar de berichten over de resultaten van het bezoek van president Poetin aan Wit-Rusland op 13 en 14 december jl., zijn de bilaterale besprekingen meer door economische dan door politieke onderwerpen gedomineerd. Er is naar bekend geen akkoord bereikt dat ertoe leidt dat de bestaande Unie tussen de beide landen wordt omgevormd tot een eenheidsstaat.

Vraag 2

Hoe beoordeelt u de mogelijkheid en wenselijkheid dat de huidige president van Rusland staatshoofd van een dergelijke Unie kan worden, terwijl de Russische grondwet juist verhindert dat hij als president aanblijft? Klopt het bericht dat de Russische president Poetin de president van Wit-Rusland reeds een aanbod heeft gedaan in ruil voor de vorming van de Unie?

Antwoord

Het ziet er niet naar uit dat de door u bedoelde eenheidsstaat er spoedig zal komen. Overigens verhindert de Russische grondwet enkel dat president Poetin een derde achtereenvolgende termijn als president van de Russische Federatie dient.

Het bericht als zou president Poetin de president van Wit-Rusland een concreet aanbod hebben gedaan in ruil voor vorming van een eenheidsstaat kan ik niet verifiëren.

Vraag 3

Wat is de status en de inhoud van het in 1996 door beide landen gesloten akkoord, waarin ook de mogelijkheid van een fusie op termijn zou zijn opgenomen?

Antwoord

Op 2 april 1996 werd de Gemeenschap van Rusland en Wit-Rusland gevormd. Precies een jaar later werd de Gemeenschap een Unie die in december 1998 werd aangevuld met verschillende bilaterale verdragen om de samenwerking op politiek, economisch en sociaal terrein te intensiveren. In 1999, ten slotte, werd een verdrag inzake de Verenigde Staat van Rusland en Wit-Rusland getekend. De Verenigde Staat kent verschillende instituties, zoals een Hoge Staatsraad (bestaande uit beide presidenten, premiers en parlementsvoorzitters); een Ministerraad; een parlement bestaande uit 75 Russische parlementsleden en 28 Wit-Russische parlementsleden; een hooggerechtshof; en een rekenkamer welke het budget van de Unie controleert. Dit verdrag bevat de intentieverklaring uiteindelijk tot een volledige federatie te geraken. In de praktijk is er de afgelopen jaren weinig enthousiasme geweest voor intensivering van de samenwerking.

Vraag 4

Klopt het dat onenigheid over pijplijnen en prijzen van gas en olie bij dit proces een grote rol speelt? Welke gevolgen zou dit kunnen hebben voor de leveringszekerheid en leveringsvoorwaarden van gas en olie aan de Europese Unie?

Antwoord

In de bilaterale betrekkingen tussen Rusland en Wit-Rusland neemt energie een belangrijke plaats in. Wat de rol van deze kwestie precies is in het kader van de besprekingen over een Unie, is moeilijk in te schatten. Na afloop van de bilaterale consultaties hebben president Poetin en president Loekasjenko op hun gezamenlijke persconferentie melding gemaakt van het belang van veilig en stabiel transport van energie naar lidstaten van de EU.

Vraag 5

Op welke manier spreekt de Europese Unie hierover met Rusland en met Wit-Rusland?

Antwoord

Energievoorzieningszekerheid is een vast onderwerp van besprekingen tussen de EU en Rusland in het kader van de Partnerschaps en Samenwerkings Overeenkomst met dit land. Ook in de meer spaarzame consultaties tussen de EU en Wit-Rusland wordt het belang van energievoorzieningszekerheid benadrukt.


1) Putin expected to visit Belarus to discuss plans for closer Union, International Herald Tribune, www.iht.com(http://nl.sitestat.com/minbuza/minbuza/s?www.iht.com&ns_type=clickout&ns_url=http://www.iht.com/), 6 december 2007