Ingezonden persbericht


Activiteiten en tentoonstellingen in Museum Volkenkunde maandag 7 januari 2008 t/m zondag 20 januari 2008

Zondag 13 januari Themadag: Afghanistan

14.00-15.00 uur Optreden Afghaanse muzikanten, de gebroeders Aziz, met zangeres Vera van der Poel en gitarist Tjeerd van Zanen

15.30-16.30 uur Lezing 'Afghanistan: modern conflict met diepe en brede wortels'. Zondagmiddagarrangement: Lezing met aansluitend napraten met de lezinggever tijdens borreltje.

LEZINGEN
Zondag 13 januari 'Afhanistan: modern conflict met diepe en brede 15.30-16.30 uur wortels.', door dr. W. Volgelsang.

Maandag 14 januari "ALS HET IJS SMELT-gevolgen voor bewoners 20.00-22.00 uur de Noordpool" door dr. C. Buijs. Vereniging van Vrienden lezing*

RONDLEIDINGEN
Zaterdag 12 januari
13.30-14.30 uur Rondleiding door de China zaal

Zondag 13 januari Rondleiding door de tentoonstelling "Als het ijs smelt" 13.30-14.30 uur

Zaterdag 19 januari Rondleiding door de tentoonstelling "Als het ijs smelt" 13.30-14.30 uur

Zondag 20 januari Rondleiding door de Japan en Korea zaal 13.30-14.30 uur

KINDERACTIVITEITEN
Zondag 13 januari
13.30-14.15 uur Kinderrondreis: kinderrondleiding door Afrika zaal

14.30-15.15 uur IJzingwekkend verhaal en hartverwarmend sprookje in de tentoonstelling "Als het ijs smelt" (vanaf 8 jaar)

Zondag 20 januari
13.30-14.15 uur Kinderrondreis: kinderrondleiding door Afrika zaal

14.30-15.15 uur IJzingwekkend verhaal en hartverwarmend sprookje in de tentoonstelling "Als het ijs smelt" (vanaf 8 jaar)

TENTOONSTELLINGEN

VASTE TENTOONSTELLING
Aan de hand van wereldberoemde collecties gaan bezoekers op reis. De tocht voert langs topstukken uit de Poolgebieden, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika, Centraal- en West-Azië naar Indonesië, Oceanië, China, Japan en Korea.

TIJDELIJKE TENTOONSTELLINGEN

ALS HET IJS SMELT - Gevolgen voor bewoners van de Noordpool tm 24 augustus 2008
Grote interactieve tentoonstelling waarin bewoners van de Noordpoolgebieden aan het woord komen.

GALERIJTENTOONSTELLINGEN
Brabants bont in Afrika

AFRIKA en MIDDEN- & ZUID-AMERIKA galerij
t/m 29 juni 2008
'Kom naar mijn slaapkamer op je sandalen', 'het brein van Kofi Anan' en 'het oog van mijn rivale': zo maar 3 namen die West-Afrikaanse vrouwen aan de hoog gewaardeerde, exclusieve en kostbare ontwerpen van de Nederlandse VLISCO fabriek hebben gegeven. De tentoonstelling Brabants Bont in Afrika in Museum Volkenkunde vertelt het bijzondere verhaal van een fel begeerd Nederlands product en hoe dat de mode in West-Afrika bepaalt.

Alledaagse vormgeving in Noord-Korea

JAPAN galerij

t/m 30 maart 2008
In 2004 en 2005 reisde fotograaf Paul van Riel naar Noord-Korea. Hij bezocht daar bekende toeristenattracties als Pyongyang, Kaesong, de Keumgang-bergen en de berg Myohyang. Maar hij had vooral oog voor de individuele burgers, hun dagelijkse bezigheden en de directe leefomgeving. Zeventien foto's gunnen de bezoeker een actuele blik op Noord-Korea.

Verzamelaar Ten Kate in de spotlights

Collectie Indianen van Noord-Amerika

NOORD-AMERIKA galerij

t/m 13 januari 2008
Belangrijke Indianen collectie die aan het einde van de negentiende eeuw verzameld is. De kleine tentoonstelling (ongeveer 100 voorwerpen) maakt deel uit van de reeks 'Collecties in de Spotlights' waarin het museum zijn bijzondere verzamelingen onder de aandacht brengt. De directe aanleiding is het afrondend onderzoek naar deze verzamelaar.

Dokters van de wereld in Papoea

INDONESIE galerij

t/m 20 januari 2008
Aids is niet alleen in Afrika een groot probleem. In Papoea, West Nieuw-Guinea, groeit het aantal aidspatiënten explosief. Vooral onder de traditionele bevolking, de Dani, voor wie polygamie normaal is, grijpt het virus snel om zich heen. Reden voor de internationale hulporganisatie Dokters van de Wereld om in het dorp Mulia een hiv/aids-preventieproject op te zetten. Fotojournalist Tom van der Leij bezocht het project en legde het in woord en beeld vast. Het resultaat is te zien in deze kleine maar indrukwekkende fototentoonstelling. Snouck Hurgronje, verzamelaar in Mekka, 1885

AZIË galerij

t/m 24 februari 2008
Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936) was een opmerkelijk Arabist en Islamoloog, bekeerd tot de islam én verzamelaar van een collectie unieke voorwerpen die Museum Volkenkunde beheert. De collectie, waarvan 156 voorwerpen in de tentoonstelling te zien zijn, is van unieke wetenschappelijke waarde omdat de voorwerpen iets laten zien van het leven van de gewone man en vrouw in en rond Mekka, in een goed gedateerde periode.

Het Hemelhof van de Yao

rituele rolschilderingen en attributen uit China

CHINA galerij

t/m 27 april 2008
Het Hemelhof van de Yao is een kleine, bijzondere galerijtentoonstelling die aansluit bij het onderwerp van het onderzoek van Lennert Gesterkamp. Hij heeft de Chinese Yao-collectie van Volkenkunde, bestaande uit rolschilderingen, papieren maskers en bijbehorende attributen uitgebreid bestudeerd. Het is de eerste keer dat bezoekers van een Nederlands museum een reconstructie onder ogen krijgen van een visueel aantrekkelijke en bijzondere religieuze traditie van deze Chinese bevolkingsgroep.

Entree:
Woensdag gratis entree tot de vaste tentoonstelling Museumkaart geldig

Volwassenen E 7,50
Kinderen 4 t/m 12 jaar, 65+ en CJP E 4,00
Toeslag tentoonstelling 'ALS HET IJS SMELT E1,00


* Belangstellende niet-leden kunnen de lezing van de Vereniging van Vrienden bijwonen tegen betaling: E 4,50.

Zondagmiddagarrangement: E 10,00 (lezing en borrel, inclusief museumentree). Museumkaarthouders, leden van de Vriendenvereniging en studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden betalen de speciale prijs van 5 euro. NB: het optreden van de Afghaanse muzikanten is gratis, na betaling van museumentree.

Museum Volkenkunde | Steenstraat 1 Leiden | openingstijden: di tm zo 10.00-17.00 uur | gesloten op ma, 3 okt, 25 dec, 1 jan. Extra open op maandag 24 en 31 december | entree: 7,50, 4,00, MK geldig | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl | elke woensdag gratis entree tot de vaste tentoonstelling en de galerijtentoonstellingen van Volkenkunde