Politie Limburg-Noord

Zeven verdachten aangehouden op verdenking van grootschalige beleggingsfraude (BRZN)
Datum: 7-01-2008
Tijd bericht: 13:46
Plaats: Eindhoven
De Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland (BRZN) heeft maandag 7 januari in samenwerking met de Belgische politie zeven verdachten aangehouden op verdenking van een grootschalige internationale beleggingsfraude. De BRZN vermoedt dat de aangehouden verdachten ondermeer deel uitmaken van een criminele organisatie, die de afgelopen tien jaar voor tientallen miljoenen heeft gefraudeerd.

Invallen en aanhoudingen
De BRZN heeft invallen gedaan op negen locaties in Nederland. Hierbij zijn zes mannelijke verdachten aangehouden in de leeftijd van 32, 44, 50, 51, 53 en 58 jaar. De invallen vonden plaats in woningen en kantoren in Ede, Braamt, Belfeld, Nijkerk, Venlo, Uden, Nijverdal en Steijl. In Sint Niklaas (België) heeft de Belgische politie een 48-jarige man aangehouden en vijf locaties doorzocht. De aangehouden verdachten worden naast deelname aan een criminele organisatie verder verdacht van witwassen, verduistering, oplichting, het plegen van valsheid in geschrifte en faillissementsfraude.

Onderzoek
De beleggingsfraude werd van 1996 tot en met heden gepleegd in Nederland, België, Luxemburg, Engeland, Zwitserland, Hong Kong, China, Britisch Virgin Islands en Panama. De BRZN heeft in dit onderzoek zeventien zaken aan het licht gebracht waarbij voor tientallen miljoenen euro's is gefraudeerd. De BRZN kwam de verdachten op het spoor nadat de Autoriteit Financiële Markten in 2005 aangifte had gedaan en zestien gedupeerde beleggers in juli 2006 via een Amsterdamse civiel advocaat gezamenlijk een aanklacht hebben ingediend tegen twee van de aangehouden verdachten. Naar aanleiding hiervan is de BRZN in oktober 2006 dit onderzoek gestart. Meerdere aanhoudingen in dit onderzoek worden niet uitgesloten.

In beslag genomen
Tijdens de actie zijn administraties, computers en een vuurwapen in beslag genomen. Het financieel gewin van de betrokken partijen wordt nader onderzocht. In dat kader zijn ook de inbeslagnemingen gedaan.

Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland
De BRZN richt zich op de aanpak en bestrijding van de bovenregionale criminaliteit in de provincies Zeeland, Limburg en Brabant. De BRZN is een samenwerkingsverband van de zes politieregio's in deze provincies. Beheersmatig is de BRZN ondergebracht bij Politie Brabant Zuid-Oost.